'HDZ nije znao na koji se način ide u privatizaciju HAC-a'

Vijesti 10. ožu 201612:32 > 12:43
N1

Novinarima se nakon sjednice Vlade obratio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Oleg Butković.

Vezano uz pitanje HAC-a, ministar je rekao da je na sjednici Vlade donesena odluka da kreću u pregovore s Europskom bankom za obnovu i razvoj, vezano za kreditne obveze. Kredit će iznositi 250 milijuna eura, od kojih će se 200 milijuna eura koristiti za vraćanje postojećih obveza, a 50 milijuna eura bit će iskorišteno za restrukturiranje autocesta.

Ministar Butković kazao je da je sve predstavljeno ministru financija Zdravku Mariću, koji bi trebao potpisati ugovor o jamstvu.

Butković je istaknuo da glavnica obveza iznosi 580 milijuna eura. Kredit je okarakterizirao vrlo povoljnim. ‘Rok otplate je 15 godina, s počekom od 2 godine i kamatom od 1 posto. Signal od strane EBRD-a pozitivan je za nas vezano uz proračun i restrukturiranje postojećih tvrtki’, kazao je Butković.

Na sjednici je tražio i hitno objašnjenje o  tome kako se može govoriti uskršnjici, ako je na sjednici bilo riječi o kreditnom zaduženju. Ne zna, rekao je, koja je osnova isplate uskrsnica, pa ne može niti komentirati slučaj.

Na pitanje oko monetizacije autocesta, ministar Butković rekao je da se HDZ apsolutno protivio monetizaciji. ‘Privatizaciji se nismo protivili u toj mjeri, nismo imali dovoljno podataka niti smo znali na koji se način ide u privatizaciju’, kazao je Butković. Dodao je kako će ovim zajmom osigurali ono što žele, a to je snažno restrukturiranje i HAC-a i Autoceste Rijeka – Zagreb, jer je to jedino moguće. ‘Mora se stvoriti prostora da tvrtke budu stabilne i učinkovite, a prostora ima’, kazao je Butković.

Dodao je da treba riješiti problem golemih dugova i zaduženja, a jedan od načina za to vidi i u potencijalu mirovinskih fondova, zaključio je ministar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.