'Zemlja nam nalikuje na Newsbar, ovo je desant na medije'

Vijesti 11. ožu 201607:55 > 10:41
N1

Povodom neprihvaćanja izvješća o radu Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu te raspuštanja Vijeća za elektroničke medije, Hrvatsko novinarsko društvo i GONG u petak su organizirali konferenciju za novinare.

Prvi se novinarima obratio predsjednik HND-a Saša Leković koji je kritizirao Vladu zbog nedonošenja medijske strategije.

”Oni koji su smijenjeni nisu imali pravo na obranu, a to je pravo svih, čak i onih koje mi kritiziramo. Moram upozoriti da je sljedeća odluka prihvaćanje izviješća Hine, ostala je još Hina. Treba reći da negdje po procjenama oko 50 posto vijesti su vijesti Hine. Dakle to je važno kad govorimo što znači vladati Hinom”, kazao je Leković.

‘Nemamo kulturnu politiku – to su radili oni bivši i ovi novi. Nema medijske politike. Most je u pregovorima oko formiranja vlasti ponudio prijedlog u vezi medija i to je jedina situacija da se o medijima raspravljalo. Bio je to vrlo dobar prijedlog jer mi to zagovaramo, ali ništa od toga nije ispunjeno. Radi se suprotno i to je prevara. Tražimo medijsku strategiju i odgovore na pitanja što Ministarstvo kulture misli raditi kad su u pitanju mediji, a ne da to radi kad je prekasno”, rekao je Leković.

‘Nedostatak političke kulture Vlade i predsjednice’

”Pozvamo Vladu da održava mjesečne presice koje su u vrijeme premijera Sanadera ukinute i to očito svim vladama odgovara, ali ne odgovara građanima i očekujemo od Vlade i svih institucija koje dobijaju pisma međunadrodnih organizacija, da odgovaraju na te dopise. Niti na jedno od tih pisama nitko nije odgovorio. Od predsjednice na niže. To je nedostatak političke kulture i bezobrazluk”, kazao je Leković.

”Preuzimanje ovlasti i benefita nakon preuzimanja vlasti je kod nas pravilo. Ja bih ukazao na jednu stvar, a to je da kad je Hrvatska bila u pretpristupnoj fazi za EU morali smo ispuniti rigorozne uvjete na papiru i praktično. To se radilo čak i u pitanju medija, ali onda kad se uđe u EU postoji defekt bilo kakve kontrole da se vidi kako se radi. Bilo je prijedloga da se upravo zbog tih loših iskustava primijeni u našem slučaju nakandani monitoring. Tako nije odlučeno i to je loše”, rekao je Leković.

Krše se i zakoni i procedure

Leković je govorio i o svjetonazorskim podjelama koje, kako on kaže, ne bi trebale biti opravdanje za iznošenje činjenica.

”Prigovara nam se svjetonazorski stav, ali nitko nije niti će moći to dokazati. Novinarsko djelovanje su činjenice. Ne radi se o tome tko je kojeg svjetonazora. Često se, kad hoćeš nekoga uvjeriti da je nešto napravio s političkih pozicija, a ti to radiš – onda izmisliš da je on lijevi ili desni i to da bi mogao opravdati svoju poziciju koja je pozicija nekoga tko ne govori istinu. Činjenica je da postoje zakoni i procedure i očito se krše”, rekao je on.

Novinarima se obratila i Jelena Berković iz GONG-a koja je rekla kako nemaju kome dati prijedloge jer zemlja svakim danom sve više nalikuje Newsbaru.

‘S kime da razgovaramo ili damo prijedloge o problemima u zemlji koja svakim danom sve više nalikuje Newsbaru”, upitala se. “Kanali komunikacije za otvoreno mišljenje i pluralizam ne bi trebali postati kanalizacijom javnosti”, rekla je Berković.

‘Zabrinuti smo za demokratske standarde u Hrvatskoj. Ovo je desant na medije’, kazala je Berković

Povod za pressicu – raspuštanje VEM-a

Podsjetimo, na sjednici Vlade u četvrtak, ministar kulture Zlatko Hasanbegović odbio je izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije te tražio smjenu Mirjane Rakić i raspuštanje Vijeća.

Tim je povodom gošća našeg Dnevnika u 22 bila upravo Mirjana Rakić.

Na pitanje o tome je li Vijeće ispunilo svoje obaveze ili je ministar Hasanbegović u pravu, Rakić je kazala:

“Mislim da smo mi ispunili svoje obaveze i da smo naveli sve što smo radili protekle dvije godine. Naravno da nismo naveli sve radne sastanke niti sve sastanke s HRT-om. Ove godine je iskorišten izvještaj Vijeća o sada bivšem ravnatelju HRT-a, Goranu Radmanu.”

“Navodni razlog za naše raspuštanje su “osobito teški propusti u radu Vijeća.” Ja mislim da nismo napravili ništa od toga”, rekla je Rakić.

Više pogledajte u videu: