Demo traži hitan sastanak s premijerom zbog Brkića

Vijesti 14. ožu 201607:09 > 07:12
N1

Nakon što je Milijan Brkić povukao kandidaturu za mjesto ministra branitelja, oglasio se Miodrag Demo, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane.

On je izjavio za Dnevnik 3 HRT-a kako je razočaran, jer kako je rekao, nefunkcioniranje Oreškovića, Karamarka i Petrova dovelo je do sramoćenje hrvatskih branitelja. Traži hitan sastanak s premijerom. Sramota je, kaže, da se sutra donosi proračun a da branitelji nemaju svog predstavnika

Demo, zastupnik stranke Bandić Milan 365 ranije je rekao je da je on posljednji Mohikanac koji se brine o braniteljima koji još nemaju svog ministra pa se postavlja pitanje tko je zastupao njihove interese prilikom donošenja proračuna.

‘Nitko, na to upozoravam već četiri tjedna, da svi ministri donose proračun, a ministra branitelja nema. Za to su kriva prva tri čovjeka, premijer i njegov prvi i drugi zamjenik. Ništa nismo dobili, dobili smo proračun koji je radila bivša vlast ‘, rekao je Demo u petak. Dodao je da je analiziranjem proračuna zaključio da je na braniteljima napravljena ušteda od 34 milijuna kuna te da bi se to dogodilo, mora se mijenjati zakon o pravima hrvatskih branitelja što on neće dozvoliti.

Brkićevim odustajanjem ostalo je osam kandidata za to ministarsko mjesto.

Damir Banić kandidat je 9. bojne HOS-a. Banić je za ponedjeljak najavio konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti svoje viđenje rada Ministarstva.

Ostali kandidati su Branko Borković kojega su predložili njegovi vukovarski suborci, demograf Stjepan Šterc kao kandidat Udruge udovica iz Domovinskog rata, čelnik Udruge 100-postotnih vojnih invalida Đuro Glogoški, ratni liječnik Zlatko Tomašić, kojega predlaže udruga Zavjet,Vlado Marić kao kandidat Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko 90, Željko Sačić kao kandidat Udruge hrvatskih branitelja RH te Petar Bajan, kojega su za ministra branitelja nominirali pripadnici njegove ratne postrojbe u Udruzi veterana ‘Crne mambe’.