Švaljek: Prihodi Zagreba bit će manji za 600 milijuna kuna

Vijesti 19. stu 201407:15 > 08:58
N1

"Prvi korak je donošenje proračuna za 2015. godinu. Mislim da se ništa neće zakomplicirati jer imamo stabilnu većinu, nadam se da će tako i ostati i da neće biti razloga za prijevremene izbore. Idemo raditi - business as usual", rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek Tihomiru Ladišiću u emisiji Novi dan.

Zamjenica gradonačelnika odgovorila je na pitanje kako funkcionira Grad Zagreb bez Milana Bandića.

“Zagreb dobro funkcionira, ali pojavili su se i određeni problemi. Najvažnije je bilo kvalitetno donijeti gradski proračun za 2015. koji je sada u proceduri i nadam se da će biti usvojen. Određeni problemi datirali su od ranije, a to je problem s glomaznim otpadom”.

Švaljek kaže kako prijedlog proračuna nije naslijedila.

“To je u dobroj mjeri moj proračun. Naime, s nacionalne razine Grad nije dobivao odgovarajuće informacije. Ono što znamo da 2015. godina opet neće biti laka, to će biti godina krize, ekonomisti prediviđaju da nećemo imati gospodarski rast i to nije povoljno ekonomsko okruženje”.

Zamjenica gradonačelnika Milana Bandića otkrila je da će prihodi Grada biti manji za otprilike 500 do 600 milijuna kuna.

“Vlada je donijela cijeli set izmjena zakona koji se tiču prihoda lokalnih jedinica zbog kojih će ti prihodi biti manji za otprilike 500 do 600 milijuna kuna. Zbog toga neće doći do zatvaranja gradskih ureda jer Grad mora osigurati da funkcije grada odvijaju neometano”.

Švaljek je otkrila i na kojim će se stavkama najviše pokušati uštedjeti.

“Kada se smanje porezni prihodi to uvijek ide nauštrb kapitalnih projekata i na njima će biti najveće uštede. Dosta objekata koji su planirani bit će nastavljeni, ali nećemo krenuti u izgradnju onoliko novih objekata koliko je predviđeno. Izgradnja škola i vrtića neće biti nastavljena tempom kojim je to predviđeno ranije. Na čekanje će biti stavljena izgradnja nekih škola i vrtića, ali pokušat ćemo se što više osloniti na modele javno-privatnog partnerstva”.

Snježna kraljica je dobar projekt

Švaljek se osvrnula i na financiranje projekata poput izgradnje novih fontana i Snježne kraljice.

“Oni projekti koji imaju razvojnu komponentu se moraju nastaviti, a oni koji nemaju morat će pričekati neko bolje vrijeme. Snježna kraljica Zagrebu donosi više koristi nego štete”.

Sandra Švaljek kaže da nije bitno kako će njoj biti ako Milan Bandić izađe iz pritvora. “Ja bih prvo pričekala da vidimo što će biti s Milanom Bandićem, a od nadležnih organa očekujem da daju naputke kako se ponašati u toj situaciji. A hoće li meni biti lakše, to nije bitno”.

Osvrnula i na prošlotjedni dolazak Mire Lace u Gradsku upravu nakon što je pušten iz pritvora.

“USKOK je tražio odgovor na pitanje što je Laco radio u Gradskoj upravi. Laco je bio na toj izložbi za Vukovar i u tom je trenutku službeno bio na godišnjem odmoru”.

#related-news_0

Veliki problem u Zagrebu predstavlja zbrinjavanje glomaznog otpada, a Švaljek je rekla da je ugovor s Hrvojem Pripuzom istekao još prije šest mjeseci.

“Ugovor je istekao 18.4. tako da već više od šest mjeseci nemamo ugovor ni sa kim. Došli smo u jedan vremenski tjesnac gdje nemamo riješeno pitanje zbrinjavanja glomaznog otpada. Pripremamo javni natječaj za uslugu zbrinjavanja glomaznog otpada. U idealnim okolnostima natječaj će trajati dva mjeseca, do tada ćemo nekako morati skladištiti otpad. Trenutačno je objavljen natječaj za one koji mogu ponuditi takvu uslugu i to je trenutno rješenje”.

Švaljek se osvrnula i na restrukturiranje zagrebačkog Holdinga.

“S restrukturiranjem Holdinga krenuli smo polovicom prošle godine i treba ga nastaviti. Holding vodi privremena upraviteljica što ne smije dugo potrajati”.

Zagreb funkcionira dobro

Zamjenica Milana Bandića vjeruje da će proračun za 2015. godinu biti usvojen bez većih problema te je još jednom naglasila da Grad Zagreb dobro funkcionira te da građani nemaju razloga za brigu.

“Radit ćemo korak po korak. Prvi korak je donošenje proračuna za 2015. godinu. Mislim da se ništa neće zakomplicirati jer imamo stabilnu većinu, nadam se da će tako i ostati i da neće biti razloga za prijevremene izbore. Idemo raditi – business as usual”.

“Ono što je za građane bitno je poznato. Između ostalog, imam tjedno javljanje preko radija, građani mi se mogu javiti. Javljaju mi se i na moju e-mail adresu, a tih pitanja ima isto kao i do sada. Prisutna sam i u medijima i moja poruka je da mogu biti potpuno mirni. Radimo u interesu građana i grad funkcionira dobro”, zaključila je Švaljek.