"Proračunu prijeti minus od sedam milijardi kuna"

Vijesti 15. ožu 201608:26 > 08:26
N1

Gost Novog dana u utorak je bio HDZ-ov zastupnik i bivši ministar financija Ivan Šuker. Rekao je da svaki proračun preslikava prethodnu godinu.

“Bez određenih reformi ne možete značajnije utjecati niti na prihodovnu niti na rashodovnu stranu, ali možete pokazati određene smjerove. Mislim da se oni u ovom proračunu prepoznaju”, rekao je. Kaže i da se prošle godine drvljem i kamenjem se išlo na proračun, a da je to normalno.

“Kad pogledate strukturu rashoda, vidite da, bez značajnijih promjena zakona i reformi, ne možete drastično rezati. Kad vidite da to pokušate, dobijete i reakciju da se to ne može i tako dalje. Mi moramo pravedno i svrsishodno početi koristiti novce iz proračuna”, kaže Šuker. S povećanom zaposlenošću, na oko 1 600 000 zaposlenih, povećale bi se i mirovine, naveo je kao rješenje za mirovni sustav. Rekao je i da će MOST sigurno podržati proračun.

“Mišljenje rejting agencije je poruka i novoj vladi i o prošloj”, smatra Šuker. Podsjećamo, agencija Moody’s snizila je u ponedjeljak kreditni rejting Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u stranoj valuti s Ba1 na Ba2 i zadržala negativne izglede, nakon što je u petak smanjila rejting Hrvatske.

“Ako je itko imao vjetar u leđa, to je bila Kukuriku koalicija”

“Prve reforme će možda biti bolne, ali ako je cilj da se nešto napravi, onda moramo. Protekle četiri goDIne, ako je itko imao vjetar u leđa da nešto napravi, to je bila Kukuriku koalicija, međutim, nije to napravila.”

“Politička klima je bila takva, i vladajuća većina je imala čvrstu većinu što se tiče broja glasova, i bilo je to lakše napraviti. Kad pogledate strukturu prije pet godina i sada, nije se bitno ništa u rashodima promijenilo.” Najavio je da bi se zakonske promjene ove vlade trebale vidjeti između 5. i 7. mjeseca, i utjecat će na stanje u proračunu 2017. godine.

“Ako ćemo se držati Zakona i fiskalnoj odgovornosti, ne smijemo prekoračiti proračunsku poziciju bez dozvole Vlade i premijera. Moramo se naučiti odgovornosti, svaki ministar koji dobije sredstva je dobio povjerenje građana da se upravlja s tim sredstvima. Ako smatra da programe ne može provesti s tim novcima, dužan je reći predsjedniku Vlade da se od toga mora odustati”, kaže Šuker.

O padu rejtinga kaže da je vrlo bitno poslušati te poruke. “Da smo mi možda Amerika, mogli bi određivati pravila igre, ali ovako mali kakvi jesmo, igramo utakmicu po pravilima koja su najavljena”, rekao je

O odnosima Domoljubne koalicije i MOST-a

“Pobornik sam toga da se svi prijepori moraju rješavati za stolom. Normalno je da dođe do određenih situacija, no imali smo jučer zajednički klub koji je bio odličan, i mislim da nam to fali, da naučimo različito razmišljati. Ako ljudi sjednu i razgovaraju onda se to napravi. Pitao sam se jesmo li mi stvarno spremni za provođenje reformi i pitat ću to i na današnjoj saborskoj raspravi. Ako jesmo, onda nema osobnih interesa.”

O HNB-u

“Bez obzira što tko pričao, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja nije imala bankarsku krizu, niti jedna velika banka nam nije propala”, kaže Šuker.

“EK je jasno rekla da je HNB morao reagirati na smanjenu likvidnost banaka, no nama isto tako visi nad glavom da ćemo morati platiti veliki iznos poslovnim bankama ako izgubimo jednu arbitražu.”

O kreditima građana

“Protivnik sam toga da plaćamo kupovinu nečije jahte, ali sam itekako za to da se pomogne nekome da mu se ne uzme jedina nekretnina koju ima i u kojoj živi. Mnogi su dizali kredite”, rekao je pričajući o problemima s prezaduženim Hrvatima. “No, ako ste kupili nešto što je luksuz, zašto bi to drugi plaćali? Ipak, ponavljam, ako se radi o jedinoj nekretnini i on mora tu živjeti sa svojom obitelji, za to sam da mu se pomogne.”

Šuker je rekao i da nam nad glavom još uvijek visi oko milijardu eura koje bi Hrvatska, gubitkom arbitraže u Washingtonu, morala platiti poslovnim bankama.

“Onda bi to utjecalo i na smjer proračuna, deficit i korake za usporavanje javnog duga.”

O subvencijama za prijevoz učenika

“Država mora omogućiti svoj djeci jednake uvjete školovanja. Zato će ovaj amandman ići u smjeru da se osigura sredstva”, kaže Šuker. Podsjećamo, premijer Tihomir Orešković najavio je da će u utorak Vlada poslati amandman na vlastiti prijedlog proračuna.

“Nije bilo loše, vodili smo diskusiju. Eventualno su zamjerke da je moglo biti malo više vremena za diskusije. Sutra ujutro ćemo imati telefonsku sjednicu Vlade i dodat ćemo amandmanu za subvencioniranje prijevoza za srednjoškolce. Našli smo još 33 milijuna kuna”, naveo je Orešković u ponedjeljak.

O Milijanu Brkiću

Komentirao je i povlačenje glavnog tajnika HDZ-a iz utrke za ministra branitelja.

“Nama je svima žao ovo što se dogodilo Brkiću. To nije poruka vodstvu stranke. On je častan čovjek, sjajan operativac, i on je zbog dostojanstva odlučio da to prestane. Svi koji su bili protiv toga neka se zamisle. Treba se ujutro kad perete zube ili se brijete pogledati u špiglu. Stav nas u HDZ-u je da bi Milijan Brkić bio daleko najbolji ministar, žao nam je kao stranci i ljudima, i žao nam je harange koju je doživio čovjek, koji je oduvijek i u ratu živio i ponašao se tako da netko drugi dobije nešto.

Mislim da smo sjajnog čovjeka zbog političkih prepucavanja bacili u blato. Brkić je napravio najbolji potez, na način kakav je bio vojnik, i kakav je čovjek.”

Vjeruje da bi se novog ministra moglo imenovati ovaj tjedan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.