'Imamo ministra branitelja, to je general Tomo Medved'

Vijesti 15. ožu 201614:08 > 16:27
N1

Premijer Tihomir Orešković objavio je kako je prihvatio kandidaturu umirovljenog generala Tomislava Medveda za mjesto ministra branitelja.

Obraćanje premijera možete pratiti OVDJE

‘Imamo ministra branitelja, to je general Tomo Medved. Danas smo sjeli, upoznali se. Čast mi je što imamo branitelja ovog kalibra. Bit ćemo partneri, upoznali smo se prošlog tjedna. Imat će stopostotnu podršku i mene kao partnera da rješavamo probleme koje imaju, on će biti ključna figura ne samo kao ministar, već i kao partner u Vladi. Čestitam, dobro došao u tim!’, rekao je premijer Tihomir Orešković.

Potom se javnosti obratio Tomislav Medved. Zahvalio se premijeru i Domoljubnoj koaliciji što su prepoznali njega kao osobu spremnu da preuzme tu iznimno odgovornu dužnost.

‘Cijeli svoj život sam posvetio Domovini. Ratni put imali ste prilike vidjeti, imate moj životopis. Sve dužnosti u Oružanim snagama RH i sva znanja usmjerit ću u rad Ministarstva branitelja da bismo otvorili novo poglavlje u životu branitelja. Nužna je organizacija novog tima i postavljanje organizacije rada ministarstva da može odgovarati svim izazovima. Ključno je poslati poruku braniteljima – poruku poštovanja i sigurnosti da njihov doprinos i žrtva nisu zaboravljeni te da će im ministarstvo biti dostupno, da će imati sugovornika u ministarstvu i da će kroz organizaciju rada moći sudjelovati u kreiranju vođenja i upravljanja ministarstvom’, rekao je Medved.

Prvi potezi – zakon o pravima i strategija

‘Poznato vam je da je niz statusnih i drugih prava disperzirano po drugim ministarstvima, zato ćemo odmah početi izrađiivati prijedlog jedinstvenog zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Od životnog je značaja očuvanje i zaštitita njihova zdravlja, zato ćemo napraviti nacionalnu strategiu za očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja. Tu je i pitanje nestalih branitelja, pronalaženje njihovih tijela i niz drugih stvari vezanih za taj resor. Bit ćemo u stanju odgovoriti na sve izazove’, kazao je Medved.

Orešković je upitan je li Medved izabran zato što je iz kvote HDZ-a te ima li on podršku Mosta.

‘Ima apsolutno stopostotnu podršku Vlade. Što se tiče prvog pitanja, neki će reći da sam bio malo spor, ali upoznao sam se s kandidatima i izabrali smo najkvalitetniju osobu. Nije stvar HDZ-a već zato što je predsjednik udruge Tigrova, kao i njegovo dobro prepoznaje problema veterana’, kazao je Orešković.

Smanjeni proračun

Medved je, pak, upitan da komentira umanjeni proračun Ministarstva branitelja za 2016. godinu.

‘Ja sam imao putem medija vidjeti prijedlog proračuna i da su napravljena određena smanjenja u odnosu na trošak Ministarstva u prošloj godini. No, u odnosu na planirana sredstva to ne znači promjenu. Potrebno je napraviti dubinsku analizu stanja i svih stavki u proračunu kako bismo mogli reagirati i vidjeti je li došlo do odstupanja. U 2016. godini imamo financijske obveze regulirane kroz zakon – riječ je o žrtvama silovanja i tako dalje. Nužno je napraviti kvlaitetni analizu po stavkama i vidjeti hoćeli biti problema u financiranju, hoće li se pokazati potreba za dodatnim sredstvima’, kazao je Medved na to.

Kvalitetniji od Brkića?

U konačnici, Orešković je upitan i je li Medved – budući da je nakvalitetniji – kvalitetniji i od Milijana Brkića i po čemu?

‘Imao sam se priliku naći s gospodinom Brkićem, on je isto pošten branitelj i borio se za ovu državu, a sam je donio odluku koju smo čuli. To je njegova odluka. Bio je kandidat, ali situacija je jasna – našao sam se s par kandidata i dobili smo vrlo sposobnu osobu’, kazao je Orešković.

Skidao kolegu s krova Vijećnice

Podsjetimo, nešto prije 15 sati, Tomo Medved stigao je u Banske dvore. Pola sata kasnije napustio je zgradu Vlade.

‘Premijer će se obratiti javnosti u 16 sati, i ja s njim. Molim vas, sačekajte dotad. Zadovoljan sam razgovorom, ali molim vas, bez izjava’, kazao je Medved po okončanju sastanka. Na novinarsko pitanje o tome je li bio na Markovom trgu na prosvjedu branitelja, rekao je: ‘Jesam, ako se sjećate, jedan kolega se popeo na krov, pa sam ga skidao s krova’.

Medved je umirovljeni general HV-a, bivši pripadnik Tigrova, predsjednik je Udruge ratnih veterana i prošlog je tjedna u ime branitelja razgovarao s premijerom Oreškovićem.

‘Nadam se da ću danas donijeti odluku’

“Nadam se da ću danas donijeti odluku”, rekao je Orešković novinarima jutros u Saboru nakon što je pred zastupnicima predstavio prijedlog proračuna za ovu godinu.

Nije odgovorio na pitanje je li Medved prihvatljiv kandidat Mostu kao dijelu vladajuće većine. “To ne znam. Jučer smo prvi put čuli za gospodina”, rekao je Orešković.

Novinare je zanimalo i kakvi su odnosi unutar Vlade, a premijer je potvrdio da nemaju svi isto mišljenje, no to ne drži problematičnim.

“Ovo je demokracija. Svatko ima svoj stav i svoje mišljenje, što mislim da je zdravo. (…) Ja ne znam kako je kod vas u uredu, ja bih to mogao i vas pitati. Slažemo li se svi? Ne. Ali mislim da je zdravo imati nekakve debate i na kraju ćemo onda donijeti bolje i kvalitetnije odluke”, rekao je Orešković.

Podsjetimo, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Miodrag Demo (BM 365) potvrdio je u utorak da je od premijera Tihomira Oreškovića dobio jamstva da će danas biti poznato ime novog ministra branitelja te da će to vjerojatno biti Tomo Medved.