Bandić može na slobodu za 15 milijuna kuna u gotovini

CROPIX/Bruno Konjevic

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je odluku suca istrage Zdenka Posavca da se Milana Bandića može pustiti na slobodu, uz ponuđenu jamčevinu u iznosu od 15 milijuna kuna. Slobodan Ljubičić, kako javlja reporterka N1, svojih 5 milijuna kuna već je uplatio.

Prema ovoj odluci Bandić bi 15 milijuna kuna morao ostaviti u gotovini dok je on ranije ponudio hipoteku nad nekretninama.

Kako neslužbeno doznaje N1, ročište na kojem bi osumnjičenici trebali donijeti dokaz o uplati jamčevine i još jednom se obvezati da će se pridržavati izrečenih mjera opreza trebao bi početi oko 15.15 sati jer se, navodno, čeka da stigne dokaz o uplati Bandićevih 15 milijuna kuna.  Ako je iznos doista uplaćen, Milan Bandić već će danas izaći na slobodu zajedno s ostalim osumnjičenicima koji su uplatili jamčevinu.

Na snazi su ostali isti iznosi jamčevina za Milana Bandića i ostale suosumnjičene u aferi Agram, ali novost je da jamčevinu moraju isplatiti u gotovini. Isto tako, ostaje i mjera opreza zabrane obavljanja dužnosti.

Ljubičić uplatio 5 milijuna kuna

Slobodan Ljubičić, kako javlja naša reporterka, Vanja Kranic, svojih 5 milijuna kuna već je uplatio kao i još nekoliko osumnjičenika.

Odvjetnici od suca istrage mogu tražiti da se jamčevina u gotovini zamjeni jamstvom u nekretninama.

Direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt, Branko Mihaljević, od kojeg se traži sedam milijuna kuna taj novac nema pa će tražiti da se gotovina zamijeni za nekretnine.

Njegov odvjetnik Vladimir Terešak rekao je kako su oni za jamčevinu ponudili dvije nekretnine koje su vrijednije od 7 milijuna kuna i to nekretninu od sina i obiteljske prijateljice.

Odvjetnik Miljeka Benka također je novinarima rekao da će njegov klijent uplatiti novac za jamčevinu.

Svi osumnjičeni morat će se još jednom obvezati da neće bježati, ponoviti kazneno djelo i utjecati na svjedoke.

Bandić za sada ostaje u istražnom zatvoru, a na slobodu može u trenutku kada položi jamčevinu kao i ostali suosumnjičenici. To ne bi trebalo potrajati dulje od nekoliko dana, a moguće je da se već danas odlučuje o tome hoće li se jamčevina u gotovini zamijeniti nekretninama.

Direktor ZET-a, Ivan Tolić, uplatio je 700 tisuća kuna, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo 150 tisuća, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum 300 tisuća kuna, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat 200 tisuća te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović 250 tisuća kuna.

Od osumnjičenih u aferi Agram, iz Remetinca su prvi izašli pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz i direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus. Osim Bandića, Ljubičića, Mihaljevića i Buluma iza rešetaka su još uvijek gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Pogledajte izjavu glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića: