Puljak Saboru predao peticiju s 4.720 potpisa građana

Vijesti 18. ožu 201612:48 > 12:51
N1

Znanstvenik Ivica Puljak predao je predsjednici saborskog odbora za znanost i obrazovanje, Gordani Rusak, peticiju koju je potpisalo 4.720 građana. Još uvijek se raspravlja kako namaknuti više za znanost i bi li to trebale platiti upravo političke stranke.

Navodi kako traže da se znanost i obrazovanje moraju tretirati kao ključni za budućnost, a ne kao gubitnici, što se vidjelo nakon ovog proračuna.

Traže i da se ne zaustavlja kurikularna reforma, koju ocjenjuje kao jednu od najvažnijih reformi u Hrvatskoj ikad i apeliraju da se krene s promjenama u sustavu temeljem kompetitivnosti i internacionalizacije sustava, ali i da se nacionalna strategija za znanost počne provoditi.

“U svakom slučaju, to ne može ostati anonimno. Taj se glas mora čuti, radi se o više od 4.000 ljudi i onima koji dijele njihovo mišljenje, dakle, radi se o najvećem inteletualnom potencijalu u Hrvatskoj”, kazala je Rusak.

Ona je upitana i da prokomentira izjavu prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, koji smatra da se političkim strankama ne treba uzimati iz proračuna, čak ni zbog znanosti, jer će se destabilizirati – neće imati dovoljno novca za plaće i normalno funkcioniranje te da bi se trebalo razmotriti smanjenje primanja dužnosnika.

“Možda (trba uzeti) i njima i političkim strankama, pa da sva ta sredstva uložimo u znanost koja je na koljenima”, kaže Rusak. “Znanost i kultura su veliki gubitnici i kulturna javnost se s pravom buni”, kazala je.

Kada je riječ o kurikularnoj reformi, navodi da prihvaća odgodu “samo u slučaju ako se utvrdi da se ne mogu implementirati zahtjevi postavljeni pri stručnoj i javnoj raspravi”. Ne odobrava što već govori o odgodama.

“Ako smo u trci i naziremo cilj, nećemo na pola puta odustati”, kazala je dodajući da treba izgraditi političku volju za provođenje reforme kurikuluma.

S Rusak se po pitanju smanjenja prihoda političkim strankama slaže i Mostov Ivan Kovačić, koji misle da bi se stranke trebale solidarizirati s društvom. Most i HSLS predlažu da strankama umjesto 0,5 posto ukupnih rashoda proračuna ide 0,75 posto prihoda.

“Dakle, ako država dobro radi onda da i stranke dobiju”, kazao je. Na upit što stoji na putu toj inicijativi, s obzirom da čelnik i drugi članovi Mosta sjede u Vladi, odgovara: “To je nadglasano u Vladi, možda je netko shvatio da je ovo dobra stvar. Vidjet ćemo u ponedjeljak kad se bude glasalo”. Kazao je i da nisu  razgovarali s SDP-om o inicijativi, jer puštaju zastupnicima da vide je li to dobro ili nije

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.