Orešković: Svi znaju kriterije koje Srbija mora ispuniti

Vijesti 19. ožu 201614:22 > 14:34
N1

Premijer Tihomir Orešković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas su na zagrebačkom Cvjetnom trgu sudjelovali u Danu narcisa.

“Brinite o vlastitom zdravlju, idite na preglede. Žene moraju vršiti samopregled jednom mjesečno”, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Predsjednica je komentirala i situaciju u SOA-i.

“Nismo se dogovorili oko novog imena šefa SOA-e. Moja pozicija je ista. Lozančić je uzgubio moje povjerenje. Ovo pitanje treba riješiti, previše se odugovlaći. Ne razumijem ni Lozančića koji je dobio poruku da ne uživa moje povjerenje.”

Grabar Kitarović se osvrnula i na ulazak Srbije u EU i NATO.

“Uvijek sam govorila da ćemo podržavati ulazak Srbije u EU i NATO, ali od svih država očkujemo da ispuni sve kriterije kao i Hrvatska. Ono što me brine u ovoj zemlji je nedostatak brzine pri donošenju odluka općenito”, rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

Premijer Tihomir Orešković naglasio je kako žene moraju naći vrijeme za preglede.

“Svi znamo da za rak dojke nema lijeka. Žene moraju naći vrijeme za preglede.”

Premijer je rekao da će šefa SOA-e birati istim procesom kao i ministra branitelja.

“Svi znate procese i kako smo birali ministra branitelja tako. Tako će biti i sa šefom i SOA-e. Naći cu se s par kandidata, prezentirati ih predsjednici i zajedno ćemo odlučiti.”

Orešković je sretan odabirom Tome Medveda za ministra branitelja te tvrdi da će se konačno moći okrenuti ozbiljnijim pitanjima.

“Imamo odličnog ministra branitelja. Ovaj tjedan ću se opet moći fokusirati na domaće stvari koje treba riješiti. Naš stav je vrlo otvoren. Svi znaju koje kriterije Srbija treba ispuniti”, rekao je Orešković.

Odgovorio je i na pitanje novinara hoće li Hrvatska i formalno blokirati Srbiju u pristupnim pregovorima s EU u poglavlju 23 koje se tiče Pravosuđa i temeljnih prava.

“Ako svi znamo ono što je Hrvatska prošla i koje smo mi kriterije trebali ispuniti, mi samo tražimo da svaka zemlja koja želi postati članicom EU-a ispuni iste kriterije: kako Srbija, tako i BiH i danas sutra i druge zemlje. To je jedino što mi tražimo i to cijela Europa traži”, rekao je Orešković.

Predsjednik Sabora Željko Reiner upitan je o blokiranju pregovora između EU i Srbije zakona o univerzalnoj jurisdikciji, na što je Reiner rekao da se radi o neprimjerenom zakonu.

“Taj zakon je nešto što se ne uklapa u europske stečeveine, a sve zemlje koje žele pristupiti Europskoj uniji trebaju naravno nasljedovati i prihvatiti europske stečevine”, naveo je Reiner.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.