Miro Kovač: Mi želimo pomoći Srbiji

Vijesti 19. ožu 201615:28 > 15:32
Davor Puklavec/PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekao je u subotu novinarima u Posedarju da Srbija još još nije otvorila poglavlje 23 te da Hrvatska želi pomoći Srbiji.

“Prema tome, radi se samo o tome da mi želimo pomoći Srbiji, ja sam to rekao i kolegama u EU, mi želimo zajedno pomoći Srbiji da promijeni te stvari, da na taj način bude spremna za članstvo u EU”.

“Hrvatska podupire europsku perspektivu svojih jugoistočnih susjeda, pa tako i Srbije. Na tom putu prema članstvu u EU treba ispuniti sve kriterije koje postavi EU. Konkretno, što se tiče tog famoznog poglavlja 23, to znači poštivanje ljudskih prava, manjinskih prava, poštivanje i implementaciju međunarodnih ugovora koji se tiču manjinskih prava, a isto tako punu suradnju sa sudom u Haagu, a isto tako jasno je da ne može biti Srbija nadležna za sve ratne zločine na području bivše Jugoslavije”, objasnio je Kovač.

Potpredsjednik srbijanske vlade i predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim tribunalom (ICTY) Rasim Ljajić izjavio je u petak, nakon komentara hrvatskih dužnosnika o slučaju Šešelj, kako očekuje da Hrvatska počne uvjetovati napredovanje Srbije u eurointegracijskom procesu.


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.