Sabor prihvatio proračun

Vijesti 21. ožu 201608:06 > 14:38
N1

Veliki test danas je čekao Vladu Tihomira Oreškovića. Na dnevnom redu Sabora izglasavao se državni proračun za ovu godinu, a na prijedlog Oreškovićeve vlade podnesena su 94 amandmana. Proračun je u konačnici prihvaćen, s 80 glasova ZA

Odmah na početku sjednice, Hrvatski laburisti zatražili su stanku zbog neisplate plaća radnicima TIBO-a, inače tvrtke u državnom vlasništvu. Sjednica je nastavljena u 11.15 sati.

Hrvatski sabor potom je izglasao da usvaja prijedlog novog ministra branitelja, umirovljenog generala Tomislava Medveda, i to s 88 glasova ZA, 30 protiv, i 15 suzdržanih.

Sabor je u 14.30 sati s 80 glasova ZA izglasao da prihvaća proračun, dok je 51 zastupnik glasao PROTIV.

Proračun je komentirao SDP-ov zastupnik Peđa Grbin.

“Ne znam što bih rekao o proračunu. Vlada se klela da će Europskim fondovima osigurati manjkove, a onda su odbili sve naše prijedloge. Iz ponašanja Vlade je jasno da se radi o neodrživom proračunu i vidljivo je da ćemo uskoro imati rebalans. Ovo je uvedeno tek toliko da se izbjegnu prijevremeni izbori.”

Ranije u ponedjeljak:

Amandmani na predloženi proračun bili su ‘teški’ gotovo milijardu i pol kuna. Zastupnici i klubovi stranaka najviše bi sredstava oduzeli stavkama među kojima su subvencije trgovačkim društvima, političkim strankama, vjerskim zajednicima, ali i Uredu predsjednice i uredu bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

Upravo taj prijedlog, da se 600 tisuća kuna namijenjenih Mesiću, prenamjeni za civilne invalide Domovinskog rata, dolazi od vladajućeg Mosta, a zajedno s HSLS-om predložili su i amandaman o preraspodjeli novca od političkih stranaka za znanost.

Ukupni proračunski prihodi projicirani su na 114, 9 milijardi kuna, a rashodi u iznosu od 122,4 milijarde kuna, što čini planirani manjak državnog proračuna od 7,5 milijardi kuna odnosno 2,2 posto BDP-a. Na predloženi državni proračun za 2016. saborski su zastupnici podnijeli 94 amandmana, daleko manje od rekordnih 500-tinjak, ali je njihova ‘težina’ respektabilna, pa samo HNS-ovi iznose više od pola milijarde kuna.

Premijer Tihomir Orešković izjavio je kako se nada da će Hrvatski sabor u ponedjeljak izglasati državni proračun i da novca za povećanje plaća ove godine nema, javlja HRT. ‘Nadam se da će proračun u Hrvatskom saboru proći’, izjavio je Orešković nakon euharistijskog slavlja na Cvjetnicu u zagrebačkoj katedrali na kojem je nazočio s obitelji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.