Vojni helikopteri ne mogu zadovoljiti kriterij zlatnog sata

Vijesti 24. ožu 201615:30 > 15:51
Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatska nema Hitnu helikoptersku medicinsku službu (HHMS) jer vojni helikopteri koji obavljaju prijevoz pacijenata s otoka i zaleđa jadranske obale nisu opremljeni ni dovoljno brzi da zadovolje kriterij tzv. "zlatnog sata", kao osnovnog standarda u hitnoj medicini, istaknuto je u četvrtak na okruglom stolu Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ).

Na skupu na kojem se raspravljalo o mogućnostima organiziranja stalnog civilnog HHMS-a, nakon što je takav pilot-projekt završio potkraj prošle godine, pomoćnica ministra zdravlja Ružica Palić Kramarić rekla je da Ministarstvo analizira što se točno događalo tijekom pilot-projekta i naglasila da postoje planovi kako će se ustrojiti HHMS. “U tijeku je izmjena mreže hitne medicinske službe, a u planu je i izmjena Pravilnika u koji će biti unesen i HHMS. S obzirom da su problemi oko uspostave HHMS-a financijske prirode, planiramo konkretnije krenuti i prema fondovima EU-a”, kazala je Palić Kramarić.

Ovoga ljeta, dodala je, pacijente će duž jadranske obale zbrinjavati vojni helikopteri MORH-a iz baza u Splitu i Krku, a u tijeku su pregovori s MUP-om o otvaranju još jedne helikopterske baze u Dubrovniku, čime će se pokriti cijela jadranska obala.

Dubravko Šmigmator iz udruge Sigurnost u prometu ustvrdio je da Hrvatska nema HHMS jer vojni zrakoplovi ne zadovoljavaju osnovne preduvjete za to – nisu certificirani za prijevoz civila niti medicinski opremljeni, ne mogu zadovoljiti kriterij “zlatnog sata” jer im od dojave o nesreći do odobrenja za polijetanje treba 40 do 60 minuta, a sat njihova leta stoji 52.800 kuna, što je znatno više nego sat leta civilnog helikoptera.

Šmigmator je izračunao da je prijevoz 512 pacijenata, koliko ih je prevezeno godišnje vojnim helikopterom, koštao 9,8 milijuna eura, a za tu cijenu civilni HHMS mogao bi prevesti 2805 pacijenata. Ta udruga zalaže se za uspostavu HHMS-a na cijelom teritoriju Hrvatske kroz uspostavu pet baza i uporabu pet civilnih helikoptera.

Let civilnim helikopterom dvostruko jeftiniji

I bivši pomoćnik ministra zdravlja Miljenko Bura ustvrdio je kako ovo što sada imamo nije HHMS. Naveo je primjer da cijena leta od Splita do Visa vojnim helikopterom iznosi 84.000 kuna i traje 77 min, a civilnim helikopterom 41.000 kuna i traje 55 minuta. “Prkosimo zdravoj pameti misleći da je ovo što sada imamo hitno zbrinjavanje i da je to maksimum koji možemo imati za isti novac”, rekao je Bura i pozvao ministra zdravlja Daria Nakića da javno objavi elaborat o pilot-projektu HHMS-a u kojem su detaljno razmotrene sve njegove dobre i loše strane, kako bi se vidjelo što treba mijenjati i poboljšati u budućnosti.

U četiri mjeseca pilot-projekta od 9. rujna do 31. prosinca HHMS je imao ukupno 219 hitnih intervencija, najčešće u zbrinjavanju pacijenata s traumom (46), srčanim (47) i moždanim udarom (17), hitnom zbrinjavanju trudnica (14), te hitnim stanjima kod djece (14). Upravo na neke od tih slučajeva, poput zbrinjavanja politrauma te pacijenata sa srčanim i moždanim udarima s udaljenih otoka Primorsko-goranske županije, podsjetila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić.

“Imamo dobra iskustva sa pilot-projektom jer se vidjelo što znači imati zračni most i dobiti brzu medicinsku pomoć za naše stanovnike. No, tu su i turisti na otocima, poglavito stariji, koji nas često pitaju imamo li helikoptersku službu i na temelju toga odlučuju hoće li doći na ljetovanje”, kazala je Malatestinić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.