HNS: Silovanje je prvi put tretirano kao ratni zločin

Vijesti 24. ožu 201617:39 > 17:43
N1

I HNS je reagirao na presudu Radovanu Karadžiću.

„Radovan Karadžić dobio je zasluženu kaznu, koja je u prvom redu važna zbog žrtava, ali je i važna poruka svima koji pomišljaju na ratove i njihovo oživljavanje“, poručila je predsjednica HNS-a i potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić nakon presude Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu koji je osuđen na 40 godina zatvora i genocid u Srebrenici.

„Iako ukupni rat u Bosni i Hercegovini nikada nije proglašen službeno genocidom, zločin u Srebrenici je okarakteriziran kao genocid. Dobio je 40 godina zatvora što je u njegovom slučaju više nego doživotno, s obzirom na to da ima 70 godina. Mnogi će reći da je kazna stigla prekasno, no pokazalo se da zločini koji su počinjeni u BiH ne mogu proći nekažnjeno, posebno u ovo vrijeme, kada sa svih strana nadiru razne vrste povijesnog revizionizma, da se u nekim stvarima ipak pogleda istini u oči i da se kaže, pa makar 20 godina kasnije, oni koji su radili zločine, dobili su zasluženu kaznu“, dodala je Vesna Pusić.

„Jasno je da haaški tribunal nije mogao i da ni jedan tribunal nikada neće moći doseći sve ljude odgovorne za zločine u tom strašnom ratu i sličnim ratovima, no ovih 200 ljudi među kojima je i Radovan Karadžić, koji su osuđeni u Haagu, simboličan je pokušaj međunarodne zajednice, prvi puta nakon 2. svjetskog rata, da se suprotstavi ratnim zločinima“, istaknula je predsjednica HNS-a.

Inače, Međunarodni kazneni sud po prvi puta je donio presudu za ratni zločin silovanja u ratu u Srednjoafričkoj Republici, za bivšeg potpredsjednika Demokratske Republike Kongo. „Smatram da je to također značajan prijelomni trenutak, jer je zločin silovanja po prvi pura tretiran u skladu s njegovom novom definicijom, u konfliktu, kao ratni zločin“, zaključila je u priopćenju Vesna Pusić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.