Petrović uvjerena: Dopunsko neće poskupjeti do kraja godine

Vijesti 30. ožu 201621:30 > 21:35
N1

Gošća Dnevnika u 22 bila je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović.

Umirovljenici su oštro dočekali najavu poskupljenja dopunskoga osiguranja, a ministar Nakić je baš kao jedan od razloga poskupljenja naveo da umirovljenici s malim mirovinama i dalje mogu imati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Kako komentirate ministrov argument?

Teško nam je shvatiti i Matici i Sindikatu umirovljenika da netko može tako socijalno neosjetljivo i besmisleno argumentirati uvođenje povišice za dopunsko zdravstveno osiguranje. Prije svega zbog toga što je država ta koja je oslobodila oko 900 tisuća ljudi, što zbog siromaštva, što je i dužnost, što zbog toga što su darivatelji krvi ili branitelji i sad država ne plaća za te ljude, nego samo manji dio, a onda traži od ovih 1.800.000 građana, među kojima su dobar dio umirovljenici, da oni plaćaju za dugove države. To je apsolutno besmisleno, a prije svega – nelogično.

Ministar kaže, a podržavaju ga i liječnici, da nema drugog načina da zdravstveni sustav opstane…

To je jedna floskula, a prije svega besmislena konstrukcija koja nema veze sa stvarnošću. Hrvatska je u svojim okvirima imala izuzetno dobro razvijeno zdravstvo i sigurno je uspijevala u okviru nemogućega napraviti moguće. Taj se takav status i kvaliteta zdravstva u Hrvatskoj vidi i po raznim svjetskim mjeriteljskim organizacijama, koje procjenjuju vrijednost. Na primjer, GHW Hrvatsku stavlja na 39. mjesto u svijetu i zbog njega Hrvatska nije zemlja koja mrzi svoje stare, kao što ispada Grčka, koja je jedina iza nas iz EU. Slovenija je na daleko boljem, 22. mjestu.

Kažu da se radi o svega 19 kuna. Što tih 19 kuna znači za standard umirovljenika?

Znači strašno puno. Pogotovo kad vidimo povećanje mirovine od 11 kuna, odnosno usklađivanje mirovina je toliko mizerno da se možemo samo smijati ili to pokloniti onom bivšem ministru, koji je bio ili ovoj sadašnjoj ministrici. S prosječnih se 11 kuna ne može ništa.

Kako ocjenjujete najave uvođenja dodatnog osiguranja i nadstandarda? Koliko uopće umirovljenika može sebi priuštiti takve dodatne usluge?

Posve je jasno što se sprema i što je u pozadini. Riječ je o tome da se pokušava uspostaviti izvlačenje države iz sustava državnog dopunskog osiguranja, i da se pokušava, za početak posredstvom Croatia osiguranja, dovesti do zapravo potpune privatizacije svega što je iznad osnovne usluge. To je jasno iz svega. Prema tome, lagati i pričati, i to 9 dana nakon što je usvojen proračun i u okviru njega zdravstvena riznica, naprosto je smiješno i neozbiljno i mi držimo da ministar to ne bi smio realizirati i držimo da je to čak nezakonito. Pogotovo je besmisleno i socijalno neosjetljivo u zemlji gdje preko 200 tisuća umirovljenika ima mirovinu nižu od tisuću kuna.

Vjerujete li da još uvijek postoji mogućnost da do poskupljenja ipak ne dođe, jer je i članica Domoljubne koalicije, Stranka umirovljenika, protiv toga?

Mi surađujemo s BUZ-om i pozdravljamo njihovu ocjenu, koja je hrabra kad si dio vlasti. Ali u svakom slučaju uvjereni smo da neće 1. 5. doći do tog poskupljenja, a uvjerena sam, i jednako tako Matica umirovljenika, da neće doći uopće u ovoj godini do takve vrste poskupljenja, prije nego se osnuje nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe i raspravi o tome sa svim partnerima. Moram naglasiti da je ministar spomenuo kako Slovenija dopunsko osiguranje plaća 200 kuna. To je točno, ali njihova prosječna plaća je 1015 eura, naša je 750 eura. Njihova prosječna mirovina je 613 eura, naša je 297 eura. Realno, imamo četvrtinu vrijednosti njihove mirovine i za svakog je trećeg hrvatskog umirovljenika, koji je siromašan, doista teret koji ne bi mogao nositi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.