Presuda Šešelju je pljuska žrtvama njegove huškačke politike

Vijesti 31. ožu 201611:33 > 11:41
N1

Osolobađajuću prvostupanjsku presudu Vojislavu Šešelju u studiju N1 komentirao je bivši ministar branitelja Predrag Matić.

Kako komentirate da je oslobođen Šešelj koji tvrdi da je 12 godina u Haagu a da mu ništa nisu pronašli.

Nekoliko trenutaka nakon izricanja presude još sam pod šokom. Ono što se može odmah reći je da je ovo još jedan dokaz da pravo i pravda često ne idu ruku pod ruku. Ovo je pljuska svim žrtvama od ratnohuškačke politke Šešelja koji to nikada nije skrivao. Manje osjećam ljutnju na teret onih koji su  puki izvršitelji zločina, ali najgori soj su huškači koji su takve maloumne ljude huškali, a Vojislav Šešelj bio jedan od najvećih stručnjaka za to. Šteta da takav čovjek takvih intelektualnih kapaciteta nije krenuo na nešto pozitivno. Puki izvršitelj ubojstva je za mene nevino dijete, pod navodnicima, u odnosu na ono što je on učinio. Ostaje utjeha da će se u drugostupanjskom postupku bolje to objasniti.

Ali nikakva utjeha to nije jer do drugostupanjske presude će vjerojatno preminuti. Pravo i pravda ne idu ruku pod ruku. Žao mi je nas koji smo ovo prošli. Tužan sam i šokiran i nisam još sve misli složio….

Koliko se u to vrijeme rata u Vukovaru znalo za Šešelja?

Na samom početku rata mogli smo gledati njihove TV programe, a TV Novi Sad je prednjačila u toj propagandi. Te čuvene Šešeljeve odrede koje je on mobilizirao… Dovelo je do toga da kad je Vukovar pao JNA je tada je još bila prepuna ljudi koji su gajili jugoslavensku ideju – znamo da je bilo Makedonaca, Crnogoraca… Tako da kad je Vukovar pao mi koji smo pali u ruke JNA otišli smo u logore pa smo sačuvali živu glavu iako to nije neka utjeha. Kog su uhvatili Šešeljevi dobrovoljci znalo se – nemojte ih ni tražiti. 25 godina nakon toga to se pokazalo istinito.

Tvrdio je kako niti jedan ustaša neće izaći iz grada.

Mi koji smo bili na Trpinjskoj cesti taj dio nismo znali. U Vukovaru postoji jedno naselje Petrova Gora  većinski srpskim stanovništvom. Taj dio grada bio je pod kontrolom Srba i tu je Šešelj dolazio i kočoperio se. Šteta s takvom inteligencijom da se nije opredijelio za mirotovorstvo. I pored ove presude mi znamo tko je Šešelj.

Tijek izricanja presude možete pročitati OVDJE.