Smjena prodekanice Filozofskog, protivnice spajanja s KBF-om

Vijesti 01. tra 201608:32 > 09:08
Facebook/Akademska solidarnost

'Prodekanica Filozofskog fakulteta Branka Galić smijenjena je na dekanskom kolegiju', javlja sindikat Akademska solidarnost. Navode je to protivno proceduri te da je razlog smjene njen angažman protiv spajanja Filozofskog s Katoličko bogoslovnim fakultetom.

“Na današnjoj sjednici dekanskog kolegija FF-a, dekan je samovoljno dužnosti razriješio prodekanicu Branku Galić, iako to po pravilnicima može učiniti samo Fakultetsko vijeće. Dekan za svoj postupak nije dao nikakvo objašnjenje, ali jasno je da je dužnosti razriješena jer se, jedina među prodekanima, otpočetka protivila ugovoru FF-a s KBF-om te je i govorila u tom svjetlu na nedavnoj tribini AkadSolida”, navodi Akademska solidarnost na svojoj Facebook stranici.

Dekan Vlatko Previšić je do objave ovog teksta bio nedostupan za komentar zbog obveza, rečeno nam je. 

U Akademskoj solidarnosti za njega, u kontekstu smjene profesorice Galić, tvrde da je “igrač sadašnjeg rektora a bivšeg dekana Borasa (inače predsjednik Sinodalnog vijeća Starokatoličke crkve, op.a.), koji se guranjem ugovora s KBF-om nada pogurati svoju kandidaturu za članstvo u HAZU-u, ovakav je postupak već i prethodno naznačio, još prije AkadSolidove tribine, jasno rekavši prodekanici Galić da će tražiti njezinu ostavku ako ne glasa za ugovor s KBF-om”.

“Šef” KBF-a odgovara Vatikanu

Smjena prodekanice događa se desetak dana nakon velike tribine na Filozofskom “Velečastivi na fakultetu”, kada je najveća dvorana fakulteta u potpunosti ispunjena studentima, profesorima i građanima zainteresiranim za razvoj događaja u ovom neobičnom stapanju dvaju fakulteta, koja je na tribini nazvana netransparetnom i zavjerničkom.

“U samom statutu KBF-a piše da je to visoko crkveno učilište. Nije samo svjetovno”, istakla je Galić. “Navodi se i da njihova nadređena osoba nije dekan, nego ‘veliki kancelar’, koji je imenom Josip Bozanić, a to je osoba koja direktno odgovara drugoj državi, Vatikanu”.

“Ulazimo u neizvjesnu utakmicu, tim više što je ta insitucija utemeljena na kanonskom, odnosno feudalnom pravu, a FFZG na građanskom pravu. Mi ne znamo kako bi se odvijala kombinacija kanonskog i građanskog prava”, izjavila je Galić navodeći i kako je to posebno neizvjesno za studentice, budući da žene i nemaju prava prema kanonskom pravu.

Njeno javljanje za riječ možete pogledati u 32. minuti drugog sata tribine “Velečastivi na Filozofskom fakultetu”.

Antropologija – kriva za društvene nedaće

Istaknuto je da im je nezamislivo da se spajaju s fakultetom, koji kao uvjet za upis studenata kandidatima postavlja dostavu krsnog lista i preporuku lokalnog župnika. Studenti FFZG-a, koji su se protiv netransparentnog spajanja bunili i prije godinu dana, smatraju da ih se stavlja u neravnopravan položaj, jer će bogoslovi zahvaljujući dodatnim predmetima s Filozofskog postati konkurentniji na tržištu rada od studenata FFZg-a, koji nemaju mogućnost obratnog studiranja: razumljivo je da će ravnatelji škola radije zapošljavati vjeroučitelje s diplomama drugih usmjerenja (engleski, filozofija, sociologija), nego one koji imaju samo jedan od tih smjerova.

Naveli su i da je 2012. godine zagrebački nadbiskup Josip Bozanić antropologiju, znanost koja je ujedno i smjer na Filozofskom, proglasio krivom za sve društvene nedaće.

https://www.facebook.com/permalink.php

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.