'U nekim kutijama bili listići i prije početka glasovanja'

Vijesti 02. tra 201613:02 > 13:08
Marko Lukunic/PIXSELL

Potpredsjednik SDP-a i kandidat za predsjednika te stranke Zlatko Komadina izrazio je uvjerenje u pobjedu na izborima na kojima SDP-ovo članstvo po načelu "jedan član - jedan glas" u subotu bira predsjednika stranke, poručivši kako članstvo danas glasuje za socijaldemokraciju SDP-u.

“Ja sam se kandidirao da pobijedim, a o tome će odlučiti članice i članovi, moji dragi kolegice i kolege, prijatelji u stranci. Prema tome, mi za razliku od HDZ-a i HNS-a imamo dva kandidata i ljudi stvarno imaju izbor za promjene, za bolji SDP, za SDP koji ide naprijed ili za ovaj SDP koji smo danas”, izjavio je Komadina novinarima nakon što je glasovao u Opatiji.

Pobijedi li protukandidata i sadašnjeg predsjednika stranke Zorana Milanovića, Komadina je kao prve poteze najavio pripremu stranke za lokalne izbore, rad na novom statutu stranke te pregovore s koalicijskim partnerima, odnosno okupljanje lijevog centra. “Danas je finale festivala demokracije u Hrvatskoj, nijedna stranka nema izbor između dva kandidata. Dobro je da imamo dva kandidata, ali imamo jedan SDP. Danas se glasa za socijaldemokraciju u SDP-u”, poručio je.

Upitan kako misli ujediniti SDP-ovo članstvo koje se podijelilo na njegov i Milanovićev tabor, Komadina je istaknuo kako su okupljanje i zajedništvo njegov životni kredo. “Prema tome, jedan SDP, svi u korist razvoja Republike Hrvatske”, dodao je. Novinare je zanimalo i što će biti s Milanovićem pobijedi li on (Komadina), na što je odgovorio kako će s Milanovićem biti isto što i s njim. “Mi smo članovi SDP-a i svatko ima mjesto u SDP-u, pa i i bivši predsjednik”, rekao je.

https://www.facebook.com/permalink.php

Izrazio je i zadovoljstvo što je u Opatiji glasovao u Ulici maršala Tita te članstvu poručio kako danas preuzima odgovornost za SDP.

 Povjerenstvu za izbor predsjednika Socijaldemokratske partije je stožer kandidata Zlatka Komadine prijavio nepravilnosti, potvrdio je predsjednik tog povjerenstva Vedran Lendić, koji je kazao kako će se o tome znati više navečer, nakon što predsjednici županijskih izbornih povjerenstava dostave svoja izvješća.

Stožer Zlatka Komadine izvijestio je da je bilo nepravilnosti na nekim glasačkim mjestima u stranačkim organizacijama u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Neka su bila otvorena prije najavljenog vremena, primjerice, u 9 ili 11 sati umjesto u najavljenih 14 sati. To znači, navode u stožeru, da na biralištima u tom razdoblju nije bilo osoba koje bi nadzirale glasovanje. Izvijestili su također kako je u Šibeniku pri službenom otvaranju glasačkog mjesta već zatečen ispunjen jedan listić u glasačkoj kutiji, a glasačko mjesto u Tribunju je premješteno bez prethodne najave u Vodice. 

Predsjednik SDP-ove izborne komisije Vedran Lendić na upit Hine o tim nepravilnostima, naveo je da izbori idu svojim tijekom te da “za sad ne može ništa loše reći o njihovu odvijanju”. Potvrdio je da su primili dojavu o nepravilnostima od stožera Zlatka Komadine i rekao da će se o tome znati više navečer, nakon što predsjednici županijskih izbornih povjerenstava dostave svoja izvješća.  Predsjednik šibensko-kninske županijske izborne komisije SDP-a Josip Zanze rekao je Hini da je jutros na glavnom biračkom mjestu na unutarstranačkim izborima SDP-a, u Ulici Stjepana Radića u Šibeniku evidentirana nepravilnost u glasovanju. Umjesto u 9 sati, kako je bilo najavljeno, birački odbor dozvolio je glasovanje oko 8 sati, a o tome nije obavijestio ostale birače.

Grešku koja je najprije odgovornost šefa biračkog odbora, kaže Zanze, primijetili su predstavnici Komadininog izbornog stožera i upisana je u zapisnik, a komisija u Zagrebu će odlučiti što dalje. Greške se događaju, a stranka će sutra, nakon izbora, opet funkcionirati kao jedno tijelo, kazao je Zenze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.