Ivan Rimac: Karamarko jest zadovoljan Milanovićevim izborom

Vijesti 03. tra 201617:49 > 17:51
N1

Gost Dnevnika u 18 bio je politički analitičar Ivan Rimac. Komentirao je izbore u SDP-u.

Što je veće iznenađenje: premoćna pobjeda Zorana Milanovića ili tako loš rezultat Zlatka Komadine na unutarstranačkim izborima?

Svi su analitičari očekivali da će Zoran Milanović odnijeti pobjedu, u prvom redu zato što snaše stranke nemaju jaku demokratku praksu,  niti stvaraju pritisak na vodstvo ako izgube na izborima. Na parlamentarnim izborima nisu loše ni prošli s obziorm na kritike koje su ih pratile, pogotovo pred kraj mandata. Imali su vrlo slabu podršku, kritizirani su kao neefikasni, kao ekipa koja loše vodi Vladu.

Nemaju osobite rezultate na izborima. Je li za očekivati u iduće četiri godine renesansu SDP-a ili da SDP nestane kao što je to sinoć u našem programu izjavila Aleksandra Kolarić?

SDP jest na prekretnici i dugo su odgađali ove unutarstranačke izbore. U međuvremenu su se odvili troji izbori, a uvijek se odgađalo rasprava o strategiju i smjeru vođenja stranke, upravo zbog sljedećih izbora koji dolaze. Nakon parlamentarnih izbora koji su najveći, vrijeme je za preispitivanje strategije i vodstva. To je bila prilika za Zlatka Komadinu, kako zbog gubitka izbora, tako i zato što Milanović za svoju ekipu nije držao nikakve javne funkcije kojima bi ih mogao kupovati. S druge strane, uporno odgađanje rasprava i izbora unutar stranke kroz cijeli niz incidenata, stvorio je od Zlatka Komadine političara koji nije dovoljno agresivan, niti ima emociju za vođenje stranke, kao što kaže Milanović.

Što to znači za SDP? Rast, stagnaciju?

Glasovi koje je dobio Komadina su zasigurno glas stranke na koje Zoran Milanović mora obratiti pažnju.

Milanović odbacuje ideju revanšizma, ali koliko je realan skladan politički suživot njega i recimo Bernardića, Rajka Ostojića ili Ive Baldasara?

Čini mi se da SDP upravo zbog velikog očekivanja medija i pitanja što će biti s gubitnicima, neće ući u jak revanšistički val, da bi se pokazao kao demokratska stranka. Hoće li biti manje eksponirani – da, ali neće nestati, ostat će u širim tijelima, kao predstavnici stranke tamo gdje ima i pobornika.

Koliko ovo odgovara ili ne odgovara konkurentu iz HDZ-a, Tomislavu Karamarku?

On je svojom porukom na Facebooku iskazao zadovoljstvo, jer ostaje u utabanim političkim odnosima, gdje ne mora mijenjati strategiju javnog nastupa – ima novog-starog protivnika o kojem sve zna.

Dakle, bolji mu je nepoznat teren.

Da je došao Komadina, sigurno bi HDZ morao stati i razmisliti o novoj strategiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.