Šustar: Dobro je da mladi žele ići vani, ali nek' se vrate

Vijesti 04. tra 201614:18 > 14:20
N1

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar rekao je u ponedjeljak u Dubrovniku kako misli da je dobro da mladi ljudi žele ići van, no ne bi bilo dobro da ostanu ondje, nego "da se vrate jer je to najbolja kombinacija."

Po rezultatima istraživanja koje je provelo Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, čak 70,8 posto od 716 ispitanih studenata pokušat će konkurirati na tržištu rada izvan granica Hrvatske jer ondje vide bolje mogućnosti i bolje uvjete za život.

S tim u vezi ministar Šustar je u izjavi novinarima na konferenciji “CIRAZ 2016” rekao kako studente “treba ohrabrivati da odu van, ali tako da u sklopu programa koje im nudimo u Hrvatskoj odu i da se vrate jer je to najbolja kombinacija”.

Ministar je rekao kako je i sam bio vani te da to smatra vrlo korisnim.

“Isto tako, moram naglasiti da je jako dobro da su kolege koji su napravili tu analizu isto tako ponudili neka rješenja, i to je bila ključna poruka i ono što nam poručuje Centar za industrijski razvoj – CIRAZ, kao što je da nema velike mame, institucije u Hrvatskoj koja se brine o svima. Ima više dionika – to je jedna mreža dionika u kojoj svaki sa svoje strane daje doprinos, to je jedna promjena u paradigmi. Dobro je da su kolege to napravili i da nude rješenja, vidjet ćemo koja su najbolja”, rekao je ministar Šustar.

Ocijenio je kako odlazak van sam po sebi nije loš te da će netko ostati vani, a netko se vratiti. Dodao je kako je bitno da taj postotak – mjera bude dobra. “Ohrabrio bih ljude da odu van i da nam se vrate, a ako netko i ostane tamo, da ostane u vezi s maticom Hrvatskom jer jedna od specifičnosti Hrvatske, kao i nekih drugih zemalja, na primjer Izraela, je jaka dijaspora. Mislim da suradnja s dijasporom i vraćanje povjerenja dijaspori mora biti upravo na temu obrazovanja i znanosti”, istaknuo je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.