"Uvijek nam kažu – sljedeći tjedan ćete dobiti plaće"

Vijesti 21. stu 201408:38 > 08:41
N1

Sindikalna povjerenica u Imonuloškom zavodu u Zagrebu Lidija Jagarinec u gostovanju u emisiji Novi dan kod Tihomira Ladišića istaknula je kako se samo cinično nasmijala na izjave ministra Vrdoljaka koji je obećao rješenje o sudbini Imunološkog. Kaže "agonija radnika se nastavlja".

Prema tvrdnji ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka dogovorena je prodaja zaliha Imunološkog zavoda, a putem Hrvatske poštanske banke ovog će tjedna biti riješeno fininciranje isplata plaća i nastavak proizvodnje. “Uvijek nam kažu sljedeći tjedan će biti sve sređeno. Agonija se produljava, a ljudi teško žive i radnici nemaju strpljenja”, istaknula je Jagarinec. Naime plaće za 175 radnika još nisu isplaćene, sada već treći mjesec.

“S 4.500 kuna plaće ja jedva živim. Imamo pet bračnih parova koji su oboje zaposleni u Zavodu. Njima ne kasne tri plaće, već šest plaća”, objasnila je Jagarinec dodavši kako su mnogim radnicima već blokirani računi.

Kao i radnici, i Jagarinec je već očajna te je u emisiji Novi dan ponovno pozvala ministra Vrdoljaka da izađe pred radnike i napokon riješi situaciju oko Imunološkog zavoda.

Jagarinec je uvjerena kako se Zavod u ovoj situaciji našao zbog nebrige države, no rješenje ne vidi u privatizaciji. “Nisam za privatizaciju Imunološkog jer tada bismo mogli privatizirati vojsku i policiju. Tvrtke takvog profila koje zapravo imaju biološko oružje, ne izlaze iz ruku države”, upozorila je Jagarinec.

Od osam pristiglih pisma namjere za kupnju Imunološkog zavoda, radnicima je najprihvatljivija ona koju je ponudio Grad Zagreb. “Radnicima je najpovoljnija ponuda Grada Zagreba, a zašto ona još nije prihvaćena treba pitati Ministarstvo gospodarstva i DUUDI. Po meni je ponuda u redu jer se prema njoj zadržavaju svi zaposleni i proizvodnja”, rekla je Jagarinec.

Jagarinec ističe kako su radnici odustali od osmostanog štrajka jer pokušavaju dovesti u red pogone kako bi ponovno dobili dozvole. Najave ministra Vrdoljaka da će prodajom zaliha naplatiti plaće, Jagarinec odgovara kako “nije problem prodati zalihe. Problem je naplate u zdravstvenom sustavu.”