"Da nije bilo medija, za moje tekstove nitko ne bi ni znao"

Vijesti 05. tra 201612:16 > 12:19
Ivica Galovic/PIXSELL

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović dao je intervju za portal Libela.org.

Novinarka Ana Brakus pitala ga je, među ostalim, o komentaru Ministarstva kulture o napadu na gospodina Tomića, i osjeća li osobnu odgovornost zbog tekstova koje je napisao?

“Pa ne znam na koje tekstove mislite.”

Konkretno mislim na tekst u kojem ustaše nazivate herojima, mučenicima i šehidima

“Vi morate cjelovito pročitati taj tekst iz 1996. godine i potpuno je, kako se zove, krivo težinu riječi iz teksta od prije dvadeset i koliko već godina uspoređivati s uglednim novinskim perima koji imaju značajan utjecaj na javno mnijenje. Dakle, da nije bilo ove medijske strke, za to nitko ne bi ni znao. Tako da je utjecaj toga teksta neusporediv s tekstovima uglednih novinskih književnih pera. Tako da to nije usporedba. Moji relevantni tekstovi su pisani u zadnjih desetak godina”, rekao je Hasanbegović.

Na pitanje vidi li išta  problematično u tome da je autor takvih tekstova ujedno i ministar kulture u Republici Hrvatskoj, rekao je da ne vidi.

A kapa. Možete li mi reći kakvu ste vi kapu nosili?

“Nosio sam kapu pripadnika devete bojne HOS-a, čovjeka koji je branio hrvatsku državu. Dakle, ponosan sam da sam mogao nositi bilo koji dio odore ratnika. Od kojih je jedan na toj fotografiji, nedavno sam čuo, i poginuo ’95. u obrani domovine.”

Kako reagirate na to da su predstavnici Židovskih općina objavili da neće doći na komemoraciju u Jasenovcu?

“Žao mi je zbog toga. Mislim da, ako bi itko trebao biti na toj komemoraciji, trebali bi biti pripadnici židovske zajednice. To je mjesto posebnoga pijeteta prema židovskim žrtvama i to je jedan od dokaza da sve komemoracije koje komemoriraju žrtve iz Drugoga svjetskoga rata i poraća treba depolitizirati i pretvoriti u mjesto pijeteta. Treba ih se lišiti ovih naših dnevno političkih sukoba.”

A kako komentirate to što su kao glavni razlog naveli relativizaciju ustaštva u Hrvatskoj danas?

“Ja ne znam, ja sam samo iz medija vidio. Taj dopis nije došao na Ministarstvo kulture, nego, čini mi se, na Spomen područje Jasenovac. Iz onoga što sam vidio iz medija oni iskazuju nezadovoljstvo samim postavom Spomen područja Jasenovac za koji ne snosi odgovornost ovo ministarstvo. To je došlo s vladavinom SDP-a. Mislim, o tome treba razgovarati. Muzejski postav je osim područja pijeteta i stručno područje, njega bi trebalo depolitizirati.”

Cijeli intervju je OVDJE.

Inače, zbog prijetećeg pisma upućenog Ivici Đikiću, promotoru nove knjige Slavka Goldsteina o Jasenovcu, uz zaštitare i policija će osiguravati ovotjedno predstavljanje tog izdanja. Ivica Đikić, glavni urednik tjednika Novosti još od broja u kojemu su otkrili povezanost ministra kulture Zlatka Hasanbegovića s NDH, prima prijetnje. Više o tome OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.