'Proljetna događanja naroda nisu neuobičajena na FFZG-u'

Vijesti 05. tra 201620:20 > 20:25
N1

Dekan Filozofskog fakulteta, Vlatko Previšić, za N1 je govorio o suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

U kojoj je fazi ugovor o zajedničkim dvopredmetnim studijima i suradnji Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta?

On je, mogli bismo reći, u završnoj fazi dotjerivanja.

Što će konkretno vaš fakultet dobiti potpisivanjem toga ugovora?

Filozofski fakultet, kao i sve druge sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, imaju neke svoje zajedničke potrebe i obveze. Prema tome, tko daje, a tko dobiva, takav jedan pragmatičan odnos nekad nije dobar. Imate pravo, oni će kod nas dobiti mogućnost studiranja na 16 odsjeka, a, s druge strane, bez obzira koliko ćemo mi kod njih dobiti, imamo jednako tako i potrebu mobilnosti unutar Sveučilišta, prohodnosti i naš fakultet, kao fakultet bogate tradicije, za kojeg moram reći da je zajedno sa Bogoslovnim i Pravnim fakultetom u svojoj dalekoj povijesti obrazovao najveći broj hrvatske inteligencije. Mi ne možemo, izvan jedne te povijesne memorije, svoje kulturne, javne i nacionalne uloge živjeti niti funkcionirati i mjeriti to tko što dobiva, a tko što ne dobiva. Pitanje korisnosti, pitanje samo vlastitoga interesa, egoizma jedne ustanove ne smije u ovakvom jednom odnosu, koji vas i po akademskoj tradiciji i po nekim zakonskim i drugim uzusima, veže kao zajednicu sastavnica Sveučilišta. Mi to moramo imati u vidu i poštovati takve odnose, ne mjereći to ovako apotekarski, da tako kažem.

Katolički bogoslovni fakultet na prijavu za njihov fakultet traži krsni list i preporuku lokalnog župnika. Hoće li to i vaši studenti morati tražiti, ako se požele upisati na KBF?

To to će KBF za svoje studente koje on prima i provodi prijamne ispite tražiti to je njihova stvar, ali studenti Filozofskog fakultet ni u kojem, pa ni u ovom našem suradničkom studijskom odnosu neće tražiti nikakve krsne listove i nikakve potvrde svećenika. To sam već ugradio i dogovorio. Mogu dodati, čak niti na KBF-u nije nemoguće studirati druge vjere, druge nacije, drugog svjetonazora, po nekim njihovim određenim uvjetima, ali kod nas nikakvih drugih uvjeta neće biti niti će im itko to moći tražiti niti bih ja to dopustio.

Ovu verziju ugovora se još dorađuje…

Apsolutno. On se mijenja i još nije potpisan. Bit će potpisan kad se svaki detalj dotjeramo. Mi smo već razgovarali i ugradit ćemo ugovor. Prvo, da se taj broj onih koji će s KBF-a moći ići u tu suradnju s nama smanji, ne nikakvih 30-35, nego barem pola od toga, i još ćemo unijeti, što dosad nije bilo, baš na temelju dotjerivanja, jedno vrijeme, recimo 3 godine, nakon čega će se provesti revalorizacija, i sve što nije dobro – mijenjat ćemo. Ako se pokaže da nam ukupna suradnja nije dobra, mi ćemo je otkazati.

Koji je trenutni status prodekanice Branke Galić?

Prodekanica Galić je od moje strane suspendirana za daljnje obavljanje dužnosti prodekanice, jer je izgubila moje povjerenje, jer je suradnja tako otežana da, kao dekan, ne vidim mogućnost da dalje bude član moga tima. Odbacujem, s indignacijom, sve optužbe i sve one tračeve pa čak i klevete da sam ja to činio zbog toga što se kolegica Galić protivila potpisivanju ovih ugovora.

Sutra je, nakon dugo vremena, najavljen i plenum. Hoćete li sudjelovati?

Ja zasad ne vidim veliku potrebu da se pojavljujem. Danas sam pokušao preko moje prodekanice za nastavu, kolegice Ardeljec organizirati susret sa studentima delegatima u Vijeću Fakulteta u kojemu bi ona i drugi članovi Kolegija razgovarali s našim službenim delegatima Studentskoga zbora u Vijeću Fakulteta. Prema tome, mislim da su to mjesta gdje se treba razgovarati. Sva ova proljetna događanja naroda, da tako kažem, nisu neuobičajena na Filozofskom fakultetu, ali ona ne smiju biti temeljena na neistinama ili na klevetama. Pa je tako jedna izrečena od Akademske solidarnosti, koju ja ne samo da odbacujem s indignacijom, nego za koju ovdje imam dokument, koji mi je jučer izdao voditelj Službe za informatiku Filozofskog fakulteta, a u povodu one skandalozne i klevetničke izjave da sam ja dao informatičkoj službi Filozofskog fakulteta da prati mailove pojedinih djelatnika, pa da sam ih nakon toga zvao na raport. U dokumentu stoji taj tekst u kojem voditelj i svi djelatnici potpisuju da ja to nikad, niti usmeno niti pismeno, nisam tražio niti bi mi nešto tako monstruozno palo na pamet. U javnosti se, od Akademske solidarnosti tako nešto kaže. Naravno da sam to već jučer predao u sudski proces, apsolutno, kao i činjenicu da na ovom fakultetu vrijede i neke disciplinske odgovornosti za neistine, klevete i laži.

Ako se nezadovoljstvo studenata nastavi, ugovor se potpiše, bojite li se u tom slučaju mogućnosti blokade fakulteta?

Sve su mogućnosti uvijek moguće i otvorene, tako da kažem. Mi ćemo organizirati posao. Nije to prvi put na Filozofskom fakultetu. Ali treba još o nečemu voditi računa. Nije Filozofski fakultet, s brojnim svojim studentima i profesorima, samo plenum, nego su tu i drugi ljudi koji žele raditi, za koje se može i treba naći način kako će raditi i studirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.