'Tko god bio upleten, neće nas natjerati pisati po diktatu'

Vijesti 08. tra 201617:53 > 18:02
N1

Slovačka JOJ medija grupa ovih dana trebala bi preuzeti riječki Novi list. Problemi za te dnevne novine započeli su prije gotovo dvije godine, kada je vlasnik samoinicijativno pokrenuo predstečajnu nagodbu. Radnici poručuju da ništa ne znaju o slovačkoj tvrtki koja bi, uz njih, trebala preuzeti i Zadarski list i Glas Istre.

Novi vlasnik riječkog Novog lista s naslovnice poručuje da vjeruje u snagu dnevne novine koju kupuje. Radi se o slovačkoj JOJ medija grupi, malo poznatoj u javnosti, za koju vlasnik kaže da posjeduje šest TV postaja. Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Novog lista poručuje da ne zna je li ugovor već zaključen te da ga nitko nije zvao na razgovor. Radnim prostorijama već su počeli kolati papiri s novom sistematizacijom, no radnike bi trebao štititi kolektivni ugovor.

Predstečajnu nagodbu, mimo znanja radnika prije gotovo dvije godine, pokrenuo je posljednji vlasnik, Albert Faggian. Potraživalo se više od 40 milijuna kuna, a najviše Zagrebačka banka. Bivši glavni urednik i kolumnist Novog lista podsjeća da Novi list čitavo vrijeme posluje dobro. Probleme su donijele sestrinske novine – Glas Istre i Zadarski list.

Novih obećanja zasad nema, a što će se događati s Novim listom, radnici ne znaju. No Hrvatsko novinarsko društvo, između ostalih, poziva da se preispita transparentnost prodaje. Neslužbeno, spominje se i uplitanje politike, odnosno vladajućeg HDZ-a.

Novi vlasnik pred kamere ne želi. Intervju je dao za vlastiti Novi list. Na spekulacije da iza kupovine najstarije hrvatske dnevne novine stoje desne političke opcije, on kaže – ne, za njega sve ovo samo poslovni potez te da ono što ne postoji ne može niti komentirati.

I dok najstarije hrvatske dnevne novine čekaju rasplet priče, radnici jasno poručuju: Tko god da je upleten, ne može nas natjerati da pišemo po diktatu.

Više pogledajte u prilogu Katarine Brečić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.