"Ova vlast ohrabruje pokušaje da se umanji zlo Jasenovca"

Vijesti 08. tra 201618:07 > 18:12
N1

O reviziji povijesti i pokušajima umanjivanja ustaških zločina govori knjiga Slavka Goldsteina "Jasenovac - tragika, mitomanija, istina", koja će večeras biti predstavljena u Novinarskom domu u Zagrebu.

Naš gost je povodom toga bio novinar i publicist Ivica Đikić, glavni urednik tjednika Novosti. Rekao je da je sadašnji trenutak važan jer prvi put “imamo i knjigu četvero autora, Jasenovački logori i istraživanja, koja pokušava relativizirati i umanjiti zločinački karakter Jasenovca.”

“Goldsteinova knjiga argumentirano govori o priči i jedini je način na koji se treba nositi s lažima i onime što se događalo u logoru Jasenovac”, naglasio je Đikić.

Srpsko narodno vijeće (SNV) neće sudjelovati na komemoraciji u Jasenovcu.

“Jasenovac mora biti točka otpora na kojoj će oni koji pokušavaju oživjeti NDH polomiti zube”

“Poruka je, da kad je riječ o Jasenovcu i pokušajima da se relativizira ono što se događalo u zločinima u NDH, trebamo shvatiti da nas takva relativizacija ne vodi nikuda, nego nas vozi u zlo iz kojeg ćemo se teško iskobeljati, ako Hrvatska kojoj je stalo do vrijednosti antifašizma i humanizma ne postavi Jasenovac kao točku otpora na kojoj će oni koji pokušavaju oživjeti NDH polomiti zube”, rekao je Đikić.

Sasvim je sigurno da postoji iz vrha vlasti ohrabrivanje i huškanje ovakvih kvazi znanstvenih i kvazi umjetničkih pokušaja da se umanji zlo Jasenovca, smatra on.

“Izostranak jasne osude od strane vlasti ohrabrenje je svima koji žele ići dalje putem Sedlara i autora ove knjige o navodnom trostrukom logoru u Jasenovcu, i mnogih drugih koji se trude umanjiti ono što se događalo u Jasenovcu i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj općenito.”

Đikić kaže i da je poruka ministra kulture o fizičkom napadu na Antu Tomića ta da se upozori da se pazi što se piše i što se govori, jer bi se onima koji to ne poslušaju “moglo dogoditi ono što se dogodilo Tomiću ili gore.”

“Mislim da je to sramotna poruka”, zaključio je Đikić.

Policija osigurava predstavljanje knjige 

Inače, zbog prijetećeg pisma upućenog Ivici Đikiću, promotoru nove knjige Slavka Goldsteina o Jasenovcu, uz zaštitare i policija će osiguravati predstavljanje tog izdanja. Ivica Đikić, glavni urednik tjednika Novosti još od broja u kojemu su otkrili povezanost ministra kulture Zlatka Hasanbegovića s NDH, prima prijetnje. ‘Stižu redovno, svakih nekoliko dana’, kazao nam je ranije Đikić.

Podrška iz cijele regije

Urednika Novosti, Ivicu Đikića, podržale su kolegice i kolege s područja bivše Jugoslavije. Traže od hrvatske vlasti da jasno i glasno osudi prijetnje i ogradi se od njih, jer će u suprotnom stvoriti uvjerenje da vlast koristi ekstremističke grupe i pojedince kao oruđe za borbu protiv političkih neistomišljenika. OVDJE je popis novinara koji potpisuju podršku Đikiću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.