'Moramo otvoriti ponudu na Sveučilištu koja nije isključiva'

Vijesti 09. tra 201609:43 > 10:06
N1

Ugovor o suradnji Filozofskog fakulteta s Katoličkim bogoslovnim fakultetom izazvao je proteklog tjedna niz podijeljenih reakcija. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održao se plenum na kojem je većina prisutnih glasovala protiv takve suradnje. Gost Novog dana bio je dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Tonči Matulić.

U javnosti ste već naglasili da nije riječ o spajanju i integraciji, već o suradnji pa da to još jednom razjasnimo.

“Radi se o najnormalnijoj, poželjnijoj i preporučljivoj suradnji na planu nastave, na planu zajedničkog provođenja dvopredmetnih studija.”

“Sa strane KBF-a bi se radilo o oko 30 studetanata, no oko kvote ćemo se morati dogovoriti s Filozofskim fakultetom.”

Koje će studije na KBF-u moći upisivati studenti Filozofskog?

“Mi zasada imamo u pripremi samo jedan studij – studij religijske pedagogije i katehetike. S Filozofskim fakultetom je druga stvar. To je veliki fakultet s velikim brojem odsjeka i studijskih grupa. Ako imate 40-ak studijskih programa i 15-ak, 20-ak studenta s KBF-a to se neće ni vidjeti.

Koji su uvjeti da netko upiše takvu kombinaciju?

“Imamo opće uvjete, a oni su završena državna matura, prijava na natječaj za upis na dotični fakultet s onim što ta prijava uključuje i KBF svaki puta održava razredbeni ispit. Kada, ja se nadam u skoroj budućnosti, potpišemo taj Ugovor o suradnji, onda ćemo te posebne uvjete trebati posebno, jasno definirati.”

Znači li to da ako netko počne studij na Filozofskom, a kasnije upiše KBF može postati vjeroučitelj?

“To nije isključeno. Mi sad govorimo o budućim studentima i govorimo o jednoj novoj ponudi za studente. To je jedno obogaćenje za naše studente, a zasigurno i studente Filozofskog fakulteta. Moramo otvoriti ponudu na Sveučilištu koja nije isključiva.”

Studenti Filozofskog kažu da će im ovim ugovorom studenti KBF-a postati i svojevrsna nelojalna konkurencija jer vjeroučitelje u škole postavlja biskup. Kažu, ovdje nema javnih natječaja, a ravnatelji će iz praktičnih razloga radije zaposliti čovjeka koji već predaje vjeronauk i recimo jezike.

“Kad je u pitanju preporuka biskupa postoji natječaj i svaki vjeroučitelj ima mandat od biskupa, time se potvrđuje crkvenost tj. konfesionalni vjeronauk. Čujemo da Sveučilište odnosno visoko obrazovanje treba biti tržišno osjetljivo. Idemo sada prošetati našim Sveučilištem pa vidjeti koliko fakulteta i programa doista omogućava ono što bismo nazvali radnim mjestom. Postoje studiji koji su radi hrvatskog identiteta, kulture i baštine veoma važni i time je KBF motiviran, potrebom da visokoškolska izobrazba na KBF-u dostigne jedan moment raširenosti, za ono što su naši studenti prvenstveno tu, a to su vjeroučitelji.”

Nekako smo u vremenu kad se često društvenim zbivanjima pripisuje ili politički kontekst ili ideološka obojenost. Kako gledate na strahove da je riječ o klerikalizaciji obrazovanja?

“Neka studenti Filozofskog dođu na moja ili druga predavanja na KBF-u pa neka čuju što je kritičko razmišljanje. Kad mi govorimo o kritici, a to je jako važno, neka počnu od sebe. Na KBF-u ne stanuje nikakav svjetonazor, jer svjetonazor samo uništava. Stanuje jedan stil života, jedan sustav vrijednosti, ali kome smo što krivo učinili i nad kime vršimo nasilje? Jesu li se ti koji tvrde da nema kritike vidjeli to iz prve ruke? Nisu, već svjetonazorski ruše.

Kako ste Vi  doživjeli plenum na Filozofkom fakultetu? Smatrate li da je rasprava na plenumu bila na akademskoj razini?
“Od studenata tamo niti jedna četvrtina nisu bili studenti Filozofskog i u javnosti se barata stvarima koje nisu točne. Čuli smo od naših studenata koji su otišli tamo da je to u mnogim aspektima bilo ispod bilokakvog akademskog nivoa, da se nije lijepo razgovaralo i da se tamo samo pokušavalo poći od onoga što je protivno poslanju našeg Sveučilišta i fakulteta. Naša dva fakulteta su jedina dva na Sveučilištu koja su sto posto u humanističkom području. Ako takva dva fakulteta ne mogu surađivati, što će nam takvo Sveučilište?

Dio zaposlenika s Filozofskog fakulteta spornim smatra netransparentnost tj. to što veliki broj profesora i studenata uopće nije bilo upoznato s novom suradnjom. Kod suradnji sastavnica Sveučilišta, moraju li inače, studenti biti upoznati sa svim odlukama? U javnosti se već neko vrijeme nagađa kako je je ovaj Ugovor posljedica trgovine, odnosno da je KBF glasao za izbor sadašnjeg rektora Borasa u zamjenu za potpisivanje ovog ugovora – je li to istina?

“Kad bi se o tome doista radilo onda bi to značilo prodati svoje dostojanstvo i prodati svoju čast za jedan mizeran glas koji vam može trajati najviše četiri godine. Glasovanje je bilo tajno, demokratsko, transparentno i dalje o tome ne bih. Studenti su danas dionici svih procesa na fakultetu pa tako i sudjeluju u tijelima odlučivanja fakulteta i ako je opća studentska populacija nedovoljno inforimirana treba krenuti od studentskih predstavnika. Zašto oni populaciju nisu upoznali o čemu se tu radi? Da se radilo o tajnom, trgovačkom to odmah odbacujem.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.