"Sedlarov film ne zavređuje ni da ga se spomene"

Vijesti 09. tra 201610:35 > 10:39
N1

Danas u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac počinje Festival tolerancije - festival koji progovara o nepravdama i otvara važna i aktualna pitanja. Gost Novog dana bio je predsjednik Festivala, dvostruki dobitnik Oscara, producent i redatelj, Branko Lustig.

Filmovi su birani s ciljem prenošenja poruke o ljudskim pravima i slobodama, toleranciji i prihvaćanju različitosti. O čemu sve autori progovaraju?

“U današnje doba ima toliko tema da čovjek ne zna u što bi zagrabio. Mi idemo o toleranciji i holokaustu, a željeli smo se na nekin način dotaknuti i migranata i imamo filmove koji govore o tome. Imamo i filmove koji govore o ljubavi.”

Kada govorimo o holokaustu i Vi ćete održati predavanje koje je svjedočanstvo onog što ste vi preživjeli?

“Ovo je deseta godina što ću držati predavanje i dosad sam govorio pred više od 17 tisuća djece. Nastojim ih ne previše zastrašiti, što je teško, jer su takve teme. Govorimo kako su nas u koncentracijskom logoru primili, kako smo tamo živjeli i kako je nas nekolicina preživjela. Svaki puta držim jedno edukacijsko jutro i pokažemo film koji mislimo da djeca moraju vidjeti.”

Mnogi smatraju da treba više pričati tim temama, o Jasenovcu. Povjesničar Slavko Goldstein jučer je predstavio novu knjigu “Jasenovac – tragika, mitomanija, istina”. Tu je i film Jakova Seldara “Jasenovac – istina” u kojem je Sedlar koristio fotomontažu, a i brojne kritike govore da je dokumentarac pun falsifikata i da vrijeđa osjećaje obitelji žrtava Jasenovca.

“Ja se uopće ne bih htio dotaknuti tog filma, kojega je napravio gospodin Sedlar. Taj film uopće nije zavrijedio da ga spomenem. Žrtve u Jasenovcu su tako velike da se o Jasenovcu ne može tako govoriti. Ja sam svojedobno htio snimiti film o Jasenovcu, ali sam odustao, jer ne mogu prisiliti gledatelje da gledaju što se tamo događalo. To je bio jedan od najkrvavijih logora u Europi. Kad netko to podcjenjuje, kao ovaj film, o tome je, ako ništa drugo, nedostojno govoriti.”

Postoji interpertacija da se događa ustašizacija društva. Jučer je i Srpsko nacionalno vijeće najavilo da će bojkotirati Jasenovac, a isto je ranije odlučila i Koordinacija židovskih općina.

“Mislim da se ne može bojkotirati one koji su tamo umrli, mislim da treba ići. Ja ću ići kao predstavnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i položit ću njezin vijenac i mislim da je to jedini pravi put. Da se ide i da se oda počast onima koji su tamo ubijeni.”

Što mislite o kritikama predsjednici i Vladi za neograđivanje i neosudu događaja koji se događaju, kao što je slučaj nogometne utakmice u Osijeku gdje se skandirao ustaški pozdrav “Za dom spremni”?

“Mi smo o tome već razgovarali kada je još Joe Šimunić viknuo “Za dom” na jednoj utakmici i ja uopće neću ući u to. Najbolje bi bilo da je gospodin Orešković ustao i izašao sa stadiona. Ljudi to povezuju s predsjednicom, koja nije kriva, jer uopće nije bila na utakmici.”

Je li i Vaš dojam, ono što neki smatraju, da smo u vremenu u kojemu postoje neke struje koje žele revidirati povijest? Jučer je netko Goldsteinu rekao da on nije povjesničar.

“On niti ne mora biti povjesničar, on je bio tamo. Njegov otac je ubijen tamo. Svatko od nas tko je bio tamo, tko ima nekoga tko je tamo ubijen, ne mora biti povjesničar. Taj to osjeća iz srca.”

Koliko, prema Vašem mišljenju, mlade generacije uopće poznaju i razumiju strahote holokausta?

“Nažalost, ne dovoljno. Potrebna je pojačana edukacija u tom smislu. Ja ću nastaviti dok mogu. Nisam nikad bio političar pa se u drugo ne mogu upletati.

Poznati ste kao producent svjetski poznatog filma Schindlerova lista. Zanima li generacije kojima prenosite iskustva taj dio Vaše filmske prošlosti?

“Dapače, jako su svi zainteresirani kako sam došao na film, kako sam upoznao Spielberga, koji dio Schindlerove liste potječe iz mojih iskustava… Mi smo se upravo vratili iz Knina, gdje smo bili već četvrti put. Divno su nas primili u školi.

Publika će kao i svake godine imati pravo ući u diskus i raspravu. Kakvo je Vaše iskustvo. Ima li sukobljenih stavova?

“Ne, uglavnom su svi na istom. Svi su na našoj liniji.”

Koji film biste na Festivalu biste posebno istaknuli?

“Lazar. Riječ je o koprodukciji hrvatske i makedonske kinematografije, a govori o izbjeglicama. Svaka tema koja govori o izbjegicama je strašna. Strašno je znati da ostavljate svoj dom kako biste prežvjeli. Nikome to ne bih želio.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.