CROSOL zastupnicima: Spriječite represiju u Mađarskoj

Vijesti 19. ruj 201414:29 > 14:37
Cropix/Dragan Matić

Novoosnovana mreža 25 udruga koja prati vanjsku politiku Hrvatske i politiku EU oko pružanja razvojne pomoći i suradnje CROSOL upozorila je na represiju mađarskih vlasti nad tamošnjim organizacijama civilnog društva te pozvala europarlamentarce da to spriječe.

“Zapanjeni smo nominacijom mađarskog kandidata Tibora Navracsicsa, istaknutog člana stranke Fidesz i aktualnog ministra vanjskih poslova, za EU-ova povjerenika za obrazovanje, kulturu, mlade i građanstvo”, istaknuo je predsjednik Upravnog odbora CROSOL-a Gordan Bosanac.

Istovremeno, uz tu nominaciju mađarska Vlada provodi racije protiv mađarskih udruga za zaštitu ljudskih prava, borbu protiv korupcije i demokratizaciju, uz obrazloženje da te udruge rovare protiv vlasti i prikriveno financiraju opoziciju, objašnjava Bosanac.

Članovi CROSOL-a stoga izražavaju zabrinutost što je takav čovjek predložen da brine o solidarnosti i razvoju građanskog društva pa su poslali javno pismo predsjednicima Europske komisije i Europskog parlamenta u kojem upozoravaju na ugrožavanje kredibiliteta i nezavisnosti organizacija civilnog društva u Mađarskoj.

Pozvali su hrvatske zastupnike u EP-u da glasaju protiv Navracsicseva imenovanja. Za idući tjedan najavili su prosvjed pred mađarskim veleposlanstvom. Članovi CROSOL-a također izražavaju zadovoljstvo nominiranjem Nevena Mimice za Povjerenika za međunarodnu suradnju i razvojnu pomoć EU jer smatraju da upravo taj sektor treba unutar EU “prizvati moralu, savjesti i odgovornosti druge resore, poput međunarodne trgovine, energetike i poslovnog sektora”.