Sprema se i treća komemoracija u Jasenovcu!

Vijesti 11. tra 201615:49 > 16:30

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske (SABH) potvrdio je za N1 da će se u Jasenovcu održati i treća komemoracija žrtava zloglasnog logora. Predstavnici židovskih općina u Jasenovac idu 15., Vlada 22., a SABH 24. travnja.

Rekli ste da ste upravo završili sastanak u Savezu. Kakva je vaša odluka vezana za odlazak na službenu komemoraciju žrtava jasenovačkog logora 22. travnja?

SABH neće pristustvovati službenoj komemoraciji u Jasenovcu. Donijeli smo odluku da ćemo komemoraciju održati 24. travnja. Nama će se pridružiti, kako sada stvari stoje, Srpsko narodno vijeće i mnoge udruge i organizacije civilnog društva te stranke koje njeguju antifašističko opredjeljenje. Bit ćemo zajedno 24. travnja u 10 sati u Jasenovcu. Odat ćemo počast žrtvama logora i položit ćemo cvijeće kod kamenog cvijeta, simbola stradanja civilnih žrtava u Drugom svjetskom ratu i svih logora na području Republike Hrvatske.

Zašto ste odlučili ići odvojeno?

Razlozi su na neki način već poznati, a to je sve ovo veličanje ustaštva, NDH, sve podjele koje su se dogodile vezano uz to i sve što je uzrokovano time; od svih ponašanja na stadionima do onog marša u Jukićevoj ulici i svega čime se želi revidirati povijest u Hrvatskoj, od minimiziranja žrtava tog rata do relativizacije i minimaliziranja uloge Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu. Nereagiranjem aktualne vlasti ohrabruje se te snage da idu dalje i dalje, Hrvatska se gura u ekstremnu desnicu.

Zašto ne idete 15., kada će ondje biti predstavnici Židovskih općina?

Židovske općine donijele su odluku da će ići 15., jer njima počinju vjerski blagdni 22. travnja. Nadam se da ćemo se u Jasenovcu okupiti u što većem broju. Nije nam bilo moguće ići 15., jer smo tek danas imali izvršni odbor, malo je vremena od danas do tada. Mi ćemo zato u općinama i županijama organizirati obilježavanje do 24., kako bismo to dostojanstveno obilježili i komemorirali žrtve.

Hoće li vašoj komemoraciji prisustvovati i vivši premijer i neki drugi političari?

Ja sam rekao da ćemo pozvati one udruge i stranke koje njeguju antifašizam, tako da sam uvjeren da će doći i g. Zoran Milanović.

Bili ste na sastanku i kod predsjednice. Je li vas nagovarala da idete na službenu komemoraciju i kako komentirate njenu nedvosmislenu osudu zločina i ustaškog režima?

Razgovarali smo u ugodnoj i prijateljskoj atmosferi, sagledali smo situaciju u RH i uvažila je naše stavove, ali smo se složili da je neophodno pokrenuti širu raspravu o početku dijaloga o podjelama na svim razinama.

Očekujete li reakciju iz Vlade?

Može se očekivati da će biti prijedloga da budemo svi tamo 22. travnja, ali mi smo donijeli odluku i ja nemam pravo da to mijenjam.

Predsjednica.hr

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.