'Službena komemoracija je jedini pravac, obaveza i zadatak'

Vijesti 11. tra 201618:44 > 18:47
N1

Gost Dnevnika u 18 bio je jedini predstavnik manjine koji će se priključiti glavnoj jasenovačkoj komemoraciji je Nenad Vlahović, predsjednik Nacionalnog vijeća Srba, koji je poznat po svojim istupima protiv Milorada Pupovca iz Srpskog narodnog vijeća.

Upitan je znači li to da se ne slaže s predstavnicima židovske zajednice, SNV-a i antifašista Hrvatske i njihova stava da se u Hrvatskoj obnavljaju vrijednosti ustaškog pokreta. Odgovara da će se Navionalno vijeće zalagati za jedinstvo.

“Neukusno je i kranje degutantno da netko tako licitira žrtvama Jasenovca”, kazao je. “Pravi razlog je onaj iza kojeg stoji riječ materijalno – a to je da je manjinama ukinuta dotacija, a još uvijek maju previše”, ustvrdio je Vlahović, koji je zatim pozvao i na ukidanje ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te predložio da se “drugačije riješi to pitanje”.

“13 milijuna kuna potrošiti, tko zna za što, a ne na pomoć, to je neizdrživo i porezni obveznici ne mogu plaćati”, kazao je Vlahović. Upitan je kako komentira razloge koje navode pripadnici drugih nacionalnih manjina, kao što je izostanak osude skandiranja “Za dom spremni”, ponašanje ministra kulture i slično.

“To je vješto iskoristio Pupovac za njegovo talasanje i u tome su ga podržali u Savezu antifašističkih boraca, a žao mi je što su podržale i židovske općine. Ako treba neka ide sam, neka ne vodi druge za sobom!”, kazao je. O posjeti predstavnika nacionalnih manjina Pantovčaku, ustvrdio je da “predsjednica ne treba gubiti vrijeme”. Smatra i da nije dobro da se održavaju tri komemoracije, jer to vodi u krajnje podjele.

“Mislim da Pupovac nije jedini Srbin u Hrvatskoj, završio je svoju misiju i treba se povuć i prepustiti to drugima. Neće doći do podjele kako su zamislili”, poručio je zatim. U igri je verbalni rat, navodi on.

“Ja u jasenovcu imam 11 predaka, neću dopustiti da Pupovac licitira kostima mojih predaka”, kazao je, ustvrdivši kako je njegova organizacija al pari s SNV-om, i da treba vidjeti tko ima koliko članova. Tvrdi da je samo 8 posto onih koji podržavaju Pupovca.

“Pozivam pripadnike srpske zajednice da što u većem broju dođu u Jasenovac na službenu komemoraciju, koju vode predsjednica i Vlada. To je jedini pravi pravac. Idemo u tišini i miru pokloniti se žrtvama, to je naša obaveza i zadatak”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.