Bit ćemo zdrava nacija kad ne budemo imali za jesti i pušiti

Vijesti 12. tra 201609:00 > 09:01
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

'Možda ćemo postati zdrava nacija jer nećemo imati što pušiti, jesti ili piti', izjavila je prokuristica Kraša Marica Vidaković.

Gosti emisije Otvoreno – pomoćnica ministra zdravlja Delfa Radić-Krišto, bivši ministar zdravlja Siniša Varga, predsjednica HUBOL-a Ada Barić, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Mario Drlje i novinarka Jutarnjeg lista Goranka Jureško – razgovarali su o cijeni hitnih pregleda od 150 kuna, poskupljenju zdravstvenog osiguranja, o porezu na slatkiše i novim restrikcijama za pušače.

Jureško po HDZ-ovim prijedlozima reforme zdravstva navodi kako on vodi prema privatizaciji zdravstvenog osiguranja, eutanaziji HZZO-a i tržišnoj usmjerenosti pružatelja zdravstvenih usluga.

Kad je riječ o reformi Hitne, Barić je kazala kako Zakon o sestrinstvu trenutno kaže da medicinska sestra ne snosi odgovornost za bolesnika u smislu odluke o trijaži. Nema ni zakonskog uporišta prema kojem bi medicinska sestra mogla donositi samostalnu odluku o trijaži bez da bolesnika pogleda liječnik.

‘Liječnik mora biti taj koji donosi konačnu odluku jer medicinske sestre nisu educirane za to, već za zdravstvenu njegu’, kaže Varga na to.

‘Udruga hrvatskih pacijenata boji se da je ova reforma nastavak tajkunizacije, amerikanizacije i hubolizacije. Siromašni hrvatski puk doživljava stres i strah što će se dogoditi ako ne bude mogao imati 150 kuna’, kaže Drlje.

Kada je riječ o slatkišima, istaknuto je kako prema istraživanja oni uopće nisu glavni krivac za pretilost Hrvata, već suhomesnati i pekarski proizvodi. Krišto je podsjetila da i tjelovježba ima veze s kilažom.

Kad je riječ o pušenju, Vidaković je kazala da je isticanje sličica organa na kutijama cigareta licemjerno. Važno je voditi računa o zdravlju, ali i o industriji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.