Ako nas pozovu, ići ćemo na sve tri komemoracije u Jasenovcu

Vijesti 12. tra 201622:15 > 22:41
Podijeli:
Izvor: N1

Gost Dnevnika u 22 bio je saborski zastupnik Veljko Kajtazi, koji u Saboru predstavlja i romsku i židovsku nacionalnu manjinu.

Danas je donesena iznenađujuća odluka romske zajednice – odlučili su prisustvovati glavnoj, službenoj komemoraciji u Jasenovcu 22. travnja iako se prije govorilo kako na nju neće ići.

“Konačna odluka donesena je danas na romskom vijeću. Zajedno smo odlučili da idemo na službenu komemoraciju”, rekao je Kajtazi u Dnevniku N1 televizije.

Hrvatska se i dalje uvelike zabavlja prošlošću i to na žalost na račun žrtava, a ne bavimo se egzistencijalnim pitanjima. S time se slaže i Kajtazi.

“Više bismo se trebali baviti egzistencijalnim pitanjima. Pogotovo je romska nacionalna manjina ugrožena. Prema izvještaju Amnesty Internationala romska manjina je i jedna od najdiskriminiranijih.”

Ukupno će ove godine u Jasenovcu biti tri komemoracije. Službena 22. travnja, te neslužbene 15. i 24. travnja. Službenu komemoraciju bojkotirat će Koordinacija židovskih općina i Srpsko narodno vijeće. Kajtazi smatra da je najvažnije pokloniti se žrtvama, a kaže da ako ih pozovu, ići će na sve tri.

“Najbitnije je pokloniti se žrtvama. Skrenuo bih pozornost da romska zajednica obilježava 2. kolovoza kao dan stradavanja Roma u Drugom svjetskom ratu. Moja želja je da svaki Rom dođe i posjeti romsko groblje kod Jasenovca. Ako budemo pozvani mi ćemo biti i na komemoracijama 15. i 24. travnja”, rekao je Kajtazi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.