"Mrežu mojih prethodnika ne bi razotkrio ni Sherlock Holmes"

Vijesti 13. tra 201611:26 > 11:28
N1

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je, odgovarajući na pitanje zastupnika, o selidbi i gradnji novoga Hrvatskog povijesnog muzeja (u daljnjem tekstu: HPM), da je 2007. godine resorno Ministarstvo sklopilo ugovor za potrebe izgradnje, kupnja je plaćena 9 800 000 eura, a 2010. je RH uknjižena kao vlasnik nekretnine.

Opisujući proces kupnje i planiranja HPM-a, Hasanbegović je rekao da je stajalište Ministarstva da ovaj projekt ne može biti objektom bilo kakvog eksperimentiranja, “riječ je o strateškom projektu.”

Zatim je kritizirao bivši ministricu odnosno ministra kulture, Andreu Zlatar Violić te Berislava Šipuša.

“Moji uvaženi predšasnici, uvažena Zlatar Violić i Šipuš nisu pokazivali nikakav poseban interes za to pitanje. To je bilo na marginama njihove kulturne politike, koja se sastojala od stvaranja sofisticirane mreže kojoj bi teško ušao u trag i Sherlock Holmes, a imali smo i primjere selektivnog financiranja neprofitnih medija, pa i slučajeva posezanja za gotovinom sa službenih kartica Ministarstva kulture, kupovanja sunčanih naočala, šibica i cigareta putem službene kartice.

Iz zimskog sna su se na trenutak probudili 2013. godine, kada je Ministarstvo imenovalo tijelo pretencioznoga naziva “Uprava projekta HPM-a”, na čelu kojeg je bio čovjek koji je za svoj nerad dobivao honorar”, rekao je Hasanbegović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.