Jedina pozicija za koju se Maras ne bi kandidirao je Papina

Vijesti 14. tra 201610:15 > 10:18
Reuters/Patrik Macek, PIXSELL

Boris Rašeta u Novom je danu komentirao prvi aktualac "Tim's teama", odnosno nove hrvatske Vlade, ali i borbu za Grad Zagreb na predstojećim lokalnim izborima.

Rašeta smatra da HNS na čelu s Ivanom Vrdoljakom definitivno ima ambicije za preslagivanje snaga na centru političke scene.

“Cijela politička scena se resetira, konstelacija je nestabilna i karte se u takvoj situaciji miješaju”, kaže Rašeta. Prvi test će biti lokalni izbori, odnosno bitka za Zagreb. Kolega je u tom smislu komentirao mogućnost kandidature Gordana Marasa za mjesto čelnika glavnog grada, nešto ranije u programu N1 televizije. Podsjetimo, HNS-ova Anka Mrak Taritaš ranije je također istakla kandidaturu za to mjesto.

“Oni koji poznaju prilike u SDP-u kažu da je jedina pozicija za koju se Maras nije spreman kandidirati je pozicija Pape”, kazao je Rašeta, dodajući da mu je ta kandidatura šokantna, pa i glupa, jer “ako postoji itko tko bi se mogao suprotstaviti Milanu Bandiću u Zagrebu, onda je to Anka Mrak Taritaš ili eventualnoo Sandra Švaljek”.

“Ovo može govoriti dvije stvari: prva je da SDP ne želi Zagreb i gura ga drugim strankama, a druga je da ne žele partnerski odnos s HNS-om”, kazao je.

Mrak Taritaš ne samo da ima veću sposobnost okupljanja drugih stranaka, već “uživa solidnu reputaciju i kao stručnjak i kao političar i kao čovjek”, zbog toga što je, među ostalim, najzamašniji projekt, a to je legalizacija bespravno sagrađenih objekata.

“Ljudi je vole, simpatična je”, nabraja Rašeta pored ostaloga, zaključujući kako mu zbog toga Marasova kandidatura dolazi kao “čudnovato iznenađenje”.

Rušenje Oreškovića

Novinar 24 sata komentirao je i zbivanja na aktualnom satu u Saboru u srijedu.

“Mislim da je oporba maksimalno dobro iskoristila svoje vrijeme i ukazala na realne odnose moći u koaliciji”, komentirao je najprije činjenicu da su postavljali pitanja Tomislavu Karamarku, a ne premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Karamarkovi odgovori su, nastavlja, isto doveli do trijumfa opozicije: kako onaj o njegovom protivljenju konverziji franka, zakonu koji je HDZ podržao, tako i onaj o 1000 eura za svako dijete, zbog kojeg su ga portali razvlačili čitav dan.

Predstavio je i naslovnu temu tjednika Express, a to je otvoreni rat HDZ-a i Tomislava Karamarka protiv premijera Tihomira Oreškovića.

“Sa stajališta Karamarka, on je lutka koja se otrgla svojim kreatorima, Oreškovićeva je politika sve više samostalna i u dramatičnoj suprotnosti s njegovom… A po popularnosti prestiže predsjednicu”, kazao je Rašeta.

Napad na Oreškovića će se po informacijama tjednika odvijati preko više različitih tema: povezuje ga se s grupom ulagača s Bliskog Istoka, što se prezentira kao akcija dovođenja GMO-a i Monsanta u Hrvatsku, o čemu su se već raspisali pojedini mediji. Nadalje stvara se dojam za iza Oreškovića stoji sam doktor Ivić Pašalić, problematizirat će se njegove veze s katoličkim ekstremistima Opus Dei, afere u Plivi i pogodovanje farmaceutskoj industriji.

“Pokušava se poljuljati njegov ugled, ali sad je konstelacija takva da je to operacija visokog rzikia, i to bi značilo nove izbore”, zaključuje Rašeta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.