'U Hrvatskoj je život, povijesno gledano, trenutno najbolji'

Vijesti 15. tra 201609:31 > 09:32
N1

Gost Novog dana bio je kreativni direktor i suvlasnik reklamne agencije Bruketa&Žinić OM, Davor Bruketa koji je govorio o festivalu Dani komunikacija koji se održava u Rovinju.

Kad govorimo o Danima komunikacija govorimo o kreativi. Je li kreativna industrija izašla iz krize?

Kreativna industrija, a posebno oglašavanje su prvi osjetili krizu, ali i rast. Dvije godine industrija raste. Ono što je kriza dobro donijela je da počinjemo razmišljati o novim tržištima. Zato je ove godine posebnost Export stage s Nenadom Bakićem gdje ćemo podijeliti i dobra i loša iskustva hrvatskih reklamnih agencija.

Hrvatska industrija ima niz izazova, a jedan od njih je menadžiranje idejama. Tek se učimo kako iskorisiti kreativne potencijale koje imamo. To se mijenja. Imamo primjere poput Dokinga i Rimca. I tradicionlane industrije su počele korisiti rješenja koja nudimo.

Koje se sve nagrade dodjeljuju?

240 projekata je prijavljeno. Novitet je natjecanje mladih talenata do 30 godina. Najbolji od njih ići će u Cannes i predstavljati Hrvatsku.

Ima li novih trendova u marketingu koji se pojavljuju? Koliki u prihodi?

Još od 95′ se priča da će digitalija promijeniti sve. Sad to mogu protvrditi, ali ne na način kako smo mislili. Stari kanali nisu nestali samo smo naučili koristiti nove digitalne mogućnosti. Velika mogućnost za malu industriju je da danas ne moraš biti bogat da bi se obratio cijelom svijetu. To je velika prilika za male zemlje i gospodarstva da uspijemo i da mali biznisi mogu globalno distribuirati svoje usluge.

Koliko to mali biznisi prepoznaju?

Ključno je razumijevanje poslovnih izazova i tu se troši najviše energije. Kad dobro razumiješ problem nije teško dati rješenje. Problem je kad nema međusobne otovorene komunikacije. Puno je primjera efikasne komunikacje na našem tržištu.

Kako ti se čini Hrvatska 2016.?

Mislim da je život u Hrvatskoj trenutno povijesno gledano najbolji. Opet rastemo i to na rastu biznisa, izvoza i industrije. Imamo velikog potencijala i mislim da smo se ozbiljno restruktiuruali i da privatne inicijative otvaraju nove perspektive. Iznimno sam optimističan da će Hrvatska biti bolja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.