Davorko Vidović: Ne očekujem revanšizam, živosti nam treba!

Vijesti 17. tra 201617:48 > 18:52
N1

Gost Dnevnika bio je novoizabrani član predsjedništva SDP-a Davorko Vidović.

Nakon četiri godine vraćate se u vrh stranke. Za kakav SDP ćete se zauzimati?

Bio sam potpredsjednik stranke od 1992. do 2000., dakle od trenutka kad je imala 5 posto pa sve do pobjede na izborima, što sam smatrao projektom života. Do 2007. sam bio u predsjedništvu i stalno sam bio član Glavnog odbora. Ovo je povezano s mojim izvornim motivima, kao u počecima SDP-a, da Hrvatska dobije alternativu u godinama kad je trebalo čuvati prostor, a ta vremena očigledno još uvijek traju, jedne civilizirane ljevice socijaldemokratskog tipa.

Je li to SDP danas?

Mijene koje je prolazio SDP su pomalo stavile u stranu ono što su građani očekivali, ali naš reformski kapacitet, koji je izostao u mandatu prošle vlade, je puno veći nego smo pokazali. SDP ima snažnu bazu i u članstvu i među građanima i cilj je da se jače i bolje artikuliraju vrijednosti za koje se zalažemo.

Ipak, brojni su se mediji raspisali o polarizaciji unutar SDP-a, nazvali su rezultate općim potopom Milanovićevih protivnika. Jeste li i vi među njima?

Gledajte, da je bilo 50-ak delegata više na ovoj strani, dogodilo bi se obratno. To nije realno stanje stvari u stranci. Jedan dio koji je bio jače angažiran na ovoj ili na onoj strani se ostrašćenije izražavao, ali većina je ostala fokusirana na to da stranka dobije snagu. Po meni je to najbolje opisao Vlatko Pavletić u mladim danima kad je rekao – neka bude živost! Bitno je da se vodi računa o dijalogu, da neće biti diktata i monologa.

Milanoviću se upravo autokratsko vođenje stranke zamjeralo, spominje se i revanš. Očekujete li revanšizam ili suradnju?

Ne očekujem revanšizam, ja smatram da je živost potrebna. Bilo je razlikovanja kada se govori o stilu upravljanja, ali jučerašnji njegov govor je bio vrlo optimističan. Po prvi puta je eksplicitno govorio pomirljivo, ali unio je i novu notu koja nedostaje u Hrvatskoj – odstupanje od strategije ili mi ili oni, tražio je suglasje oko ključnih tema. Žao mi je što konvencija nije imala dokument o kojem bismo raspravljali. Prvi puta je tako.

Vjerujete li da će ova vlast potrajati i može li SDP ponovno osvojiti vlast?

Iskustva bi rekla ne, jer smo pogubli nešto zadnjih izbora, ali okolnosti se mijenjaju, treba gledati na što se i tko aplicira. Mislim da je ova kampanja pomogla stranci, koliko god smo se svađali, smatram da ne smijemo gurati stvari pod tepih. Tražio sam dubinsku analizu nakon gubitka izbora, jer mislim da je to korisno i mi moramo aktivirati naše savjete.

Vjerujem da je moguće da SDP pobijedi, tim više što se, barem po prvih sto dana funkcioniranja, odnosno nefunkcioniranja vlade, da naslutiti da bi građani dali povjerenje stranci koja pokazuje ove kvalitete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.