Djeci na satu vjeronauka pušten Sedlarov film o Jasenovcu

Vijesti 19. tra 201616:58 > 17:08

Film Jakova Sedlara 'Jasenovac - istina', nedavno je prikazan na satu vjeronauka u jednoj školi u Sisku, iako su film brojni kritičari ocijenili povijesno-revizionističkim falsifikatom.

Ravnatelj škole nije primijetio problem, a jedan se učenik ipak pobunio. Kaže da je film pred višim razredima Strukovne škole Sisak pustio vjeroučitelj Danijel Kraker, kazavši da ga je dobio od sisačkog biskupa Vlade Košića. ‘Pred učenicima je rekao da je film dobio od biskupa, pa nije teško zaključiti da je po njegovom nalogu film i pušten’, kazao je učenik Tportalu.

Film je, kazao je učenik, prikazan bez ikakve rezerve ili kritičkog osvrta nastavnika, a takav pristup je, očekivano, rezultirao tako da je velik broj učenika teze iz filma doživio kao neupitnu i potpunu istinu. ‘Vjeroučitelj nije učenicima objasnio da se radi o filmu koji nema veze s istinom, već im ga je prikazao kao dokumentarac, nakon čega su reakcije bile podijeljene. Neki su film uistinu shvatili kao dokumentarac, što je s obzirom na njegovu prirodu strašno i nedopustivo. Nevjerojatno je da se takve stvari događaju. Ne mogu reći da vjeroučitelj ima radikalne stavove, no ovo je zasigurno propagiranje ustaštva, bilo namjerno ili ne’, rekao je učenik.

Ravnatelj škole Ivica Beloglavec kazao je da ne vidi ništa sporno u prikazivanju filma, jer on nije zabranjen. ‘Mene zanima je li taj film zabranjen? Ako nemate saznanja da je zabranjen, ne vidim zašto bih se upuštao u bilo kakve komentare. Nastavnik je taj koji će procijeniti što će puštati djeci, a ja u to ne ulazim. Da ga je država službeno zabranila, imalo bi logike da vi pitate i da ja pitam. U tom slučaju bih mogao krenuti u istragu zašto se prikazuje. No ovako nema potrebe za ikakvim komentarima’, rekao je Beloglavec za Tportal.

Na novinarski upit što misli o činjenici da postoje sadržaji koji nisu zabranjeni, ali su neprimjereni za mlade, ravnatelj je rekao da ima povjerenje u vjeroučitelja.  ‘Tko sam ja da procjenjujem je li nešto primjereno ili ne? Zato postoji profesor koji radi program. Kud bih ja stigao kada bih svakom profesoru gledao što radi’, glasio je odgovor ravnatelja Beloglaveca.

Biskup se nije očitovao o problemu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.