Hasanbegović sâm postao "povjerenstvo za neprofitne medije"

Vijesti 20. tra 201614:14 > 14:20
N1

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, nakladnik portala H-Alter, od službenice Ministarstva kulture zaprimila je dopis kojim je medij obaviješten da će ministar Zlatko Hasanbegović ubuduće "mentorirati neprofitne medije".

“To se onda odnosi i na sve zahtjeve za prenamjene”, preciziraju u Ministarstvu kulture, piše H-Alter.

Od pokretanja programa davanja bespovratnih potpora neprofitnim medijima 2013. godine, pa do raspuštanja Stručnog povjerenstva u siječnju 2016. uobičajeno je bilo da zahtjeve za prenamjenama dijelova budžetskih stavki razmatra Stručno povjerenstvo.
Poslovnikom o radu Povjerenstva, za koji na stranicama Ministarstva nigdje nije navedeno da je u međuvremenu ukinut, predviđeno je da ono, između ostaloga, komunicira s prijaviteljima u slučaju potrebe izmjena troškovnika te da prati rad korisnika sredstava u razdoblju za koje se dodjeljuju bespovratna sredstva. Ministarstvo je početkom prosinca prošle godine dopisom obavijestilo UNMK da je za praćenje H-Altera u jednogodišnjem ugovornom razdoblju zadužen član Povjerenstva Damir Hainski.

“Redakcijski sastanci s članom/icom Povjerenstva se održavaju četiri puta godišnje i njihova svrha je praćenje rada medija u smislu ispunjavanja plana rada te komuniciranje prijedloga i savjeta u cilju poboljšanja rada”, stajalo je u obrazloženju toga dopisa.

Kako je i kolega Hainski u siječnju ministrovom odlukom bio “raspušten”, po novome proizlazi da će njegove “mentorske poslove” obavljati Zlatko Hasanbegović glavom i bradom, piše portal.

“Redakcija H-Altera je stoga već odlučila investirati u crveni sag kako bismo ministra mogli na dostojan način primiti u službeni posjet, a svako spominjanje kontrolfrikovštine s indignacijom odbacujemo kao još jedno podlo podmetanje uvaženom hrvatskom kulturführeru”, navode oni, uz napomenu da se slični zahtjevi, koji su ranijih godina bili rješavani od strane povjerenstva za najviše dva do tri dana, sada razvlače i na mjesec dana, a da odgovori neprofitnim medijima ne stižu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.