Previšić izbacio prodekaničinu odvjetnicu sa sjednice vijeća

Vijesti 21. tra 201614:04 > 14:12
Screenshot TV Student

Sjednica Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta, na kojoj je trebalo doći do službenog razrješenja prodekanice Branke Galić, prekinuta je danas.

Podsjetimo, Galić je smijenjena odlukom dekanskog kolegija nakon što je progovorila protiv kontroverzne suradnje između Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, što nije mogao učiniti bez odluke fakultetskog vijeća, koje je zasjedalo tek danas.

Galić je na zasjedanje poslala svoju pravnu zastupnicu, kojoj dekan nije dozvolio da pristustvuje sjednici te ju je prekinuo, što znači da smjena prodekanice još uvijek nije formalno provedena.

Televizija Student zabilježila je izjavu odvjetnice Line Budak.

“Izbačena sam sa sjednice jer je tako odlučio dekan i tajnica pod objašnjenjem da ćemo se vidjeti na sudu i tamo raspravljati jer na Vijeću ne mogu biti u svojstvu punomoćnice prodekanice Galić.

Mislim da je mojoj stranci uskraćeno pravo na odvjetnika i pravo na pravnu zaštitu. Smatram da je to protuzakonito i protuustavno. Poslala sam prigovor fakultetskom Vijeću koje danas raspravlja o prigovoru protiv suspenzije koju je dekan donio. Tada bih zahtijevala da se raspravi o našem prigovoru i da moja stranka može iznijeti svoju stranu ove priče. To joj je uskraćeno. Ne znam ni hoće li biti rasprave, jer nisam unutra”, izjavila je Budak.

“Previšić počeo vikati, vrijeđati i divljati”

Kako prenosi Srednja.hr, sinoć se održao treći plenum studenata i građana na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je jedna od točaka bila rasprava o pravnim aspektima slučaja profesorice Galić. Na plenumu su uputili studentske predstavnike i profesore da traže tajno glasovanje na Vijeću što je upravo zatraženo i na Vijeću koje je u tijeku. Prije današnje sjednice studenti su profesorima podijelili prigovor profesorice Galić protiv suspenzije sa svih poslova prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju do konačne odluke fakultetskog Vijeća.

Oglasila se i Akademska solidarnost.

“Današnja sjednica fakultetskog vijeća FF-a je prekinuta nakon što je dekan Previšić počeo vikati, vrijeđati i divljati pa je većina članova vijeća, užasnuta njegovim neciviliziranim i neakademskim ponašanjem, zgroženo napustila vijeće. Jedan profesor je na vijeću izjavio da ga nikad u životu nije bilo više sram “pred ovom djecom” (misleći na predstavnike studenata)”, napisali su na Facebook stranicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.