Odvjetnica prodekanice: Moguće je i da dekan bude razriješen

Vijesti 21. tra 201622:31 > 22:32
N1

Odvjetnica prodekanice Branke Galić, Lina Budak, gostovala je u Dnevniku u 22 sata.

Prodekanica Galić izgubila je moje povjerenje i nisam zadovoljan njenim radom, poručio je dekan Vlatko Previšić u izjavi za N1 o smjeni Branke Galić, naglašavajući da to nema nikakve veze s njenim protivljenje ugovoru s KBF-om. Naveo je i da je odvjetnica Budak ometala rad sjednice, što Galić opovrgava, navodeći da je njena odvjetnica izbačena na samom početku sjednice.

Činjenica da nakon prodekanice Galić razgovaram sa vama znači da konflikt na relaciji dekan prodekanica dobija pravosudni nastavak. Jesam li u pravu?

To ćemo još vidjeti. Ovo je grubo kršenje prava moje klijentice, jer njoj je uskraćena pravna zaštita, odnosno uskraćeno joj je pravo da je zastupam. Time je dekan Previšić zakonske propise i Ustav Republike Hrvatske.

Što je sporno u njenoj smjeni?

Prvo, radi se o nezakonitoj odluci dekana, na koju se odlučio iako za to nema ovlasti. Podsjećam da na Sveučilištu može biti suspendiran samo dekan i to od strane rektora. Nadalje, ta suspenzja nije donijeta zbog ovog gubitka provjerenja, što je samo paušalna tvrdnja za koju ne znamo što bi uopće trebala značiti. Prodekanica Galić je, naime, još u veljači od strane dekana na dekanskom kolegiju, upozorena da će, bude li se protivila sklapanju ugovora s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, biti razriješena. Nakon tribine kad je usporedila fakultete i ustvrdila da su nespojivi, on je mojoj klijentici, u nazočnosti više ljudi, priopćio da je razriješena.

Iz ovoga što govorite proizlazi da dekan ne govori istinu.

Mi jesmo pratili smo u medijima, i u novinama i ovoj televiziji, različiti se razlozi navode za njenu smjenu od strane dekana.

Kako se može ovo rasplesti po dekana i po prodekanicu?

Može se rasplesti na više načina. Mi smo uputili pritužbu rektoru na postupanje dekana, jer smatramo da nije postupio po zakonu, a rektor ima pravo na nadzor zakonitosti postupanja dekana. Prijavili smo dekana pučkoj pravobraniteljici zbog diskriminacije na štetu moje klijentice, jer je razriješena zato što je javno rekla mišljenje koje se očito nije dopalo dekanu. Obratili smo se i etičkom povjerenstvu Filozofskog fakulteta zbog načina na koji blati moju klijenticu, a to nije u skladu s kodeksom fakulteta. Kako će se stvar rasplesti, ne znam, ali moguće je da bude razriješen sam dekan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.