Zastupnici traže preciznu definiciju sezonskog rada

Vijesti 22. tra 201621:15 > 21:19
Goran Stanzl/PIXSELL

Interpelacija Narodne stranke - reformisti o radu Vlade Republike Hrvatske na području radnoga zakonodavstva - reguliranja rada na određeno vrijeme, upućena je u petak u saborsku proceduru, priopćila je Narodna stranka - reformisti.

Interpelaciju Reformista u Hrvatskome saboru podržali su i potpisali saborski zastupnici SDSS-a, IDS-a, HRID-a, HSU-a, Nezavisne liste Stipe Petrine, Laburista, HDSSB-a te zastupnici mađarske, romske i talijanske nacionalne manjine, a javno ju je održao i Sindikat trgovine Hrvatske, podsjetio je u priopćenju član Predsjedništva Narodne stranke – reformisti Robert Hirc.

Objašnjava se kako saborski zastupnici koji su potpisali Interpelaciju smatraju da je potrebno otvoriti raspravu o radu Vlade na području radnoga zakonodavstva, obzirom da su u protekle godine uočljivi nepovoljni trendovi povećanja broja zaposlenih na određeno vrijeme u strukturi ukupno novozaposlenih.

Saborski zastupnici traže da Vlada u roku od tri mjeseca predloži Hrvatskome saboru zakonski prijedlog koji jasno precizira koje su to sezonske djelatnosti u kojima je bez ograničenja, ili uz minimalno ograničenje, dozvoljeno sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme između poslodavaca i radnika.

Ovom interpelacijom saborski zastupnici traže i da Hrvatski sabor zaduži Vladu da za djelatnosti koje nisu sezonskoga karaktera uvede ograničenje broja sklopljenih ugovora o radu na određeno vrijeme do 20 posto od ukupnoga godišnjeg broja novosklopljenih ugovora o radu te da jasno precizira kriterije za sklapanje ugovora na određeno vrijeme u vansezonskim djelatnostima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.