Kabiljo: Pozdrav 'Za dom spremni' treba sudski zabraniti

Vijesti 23. tra 201610:30 > 10:45
N1

Gost Novog dana bio je slavni skladatelj Alfi Kabiljo. Stvorio je bogat opus, skladao glazbu za 40-ak filmova i oko 100 televizijskih serija. Majstor je mjuzikla, među ostalim autor glazbe za skladbu iz poznatog hrvatskog mjuzikla "Jalta, Jalta". Glazbom se bavi barem 65 godina. Prvi dječački bend osnovao je sa 16 godina.

Evo ovom prilikom najavljujemo i reviju filmova s vašom glazbom. Vi ste i dalje vrlo aktivni, kako to?

Imao sam koncert u Muzičkoj akademiji. Bio je to sjajan koncert komorne glazbe. Sad imam taj krasan festival koji organizira Hrvatski filmski savez. Recimo film ‘Gospođica’ je jedino djelo koje je filmski realizirano od Ive Andrića. Tu je onda i film Gambas ili Nebeski banditi. Za tu glazbu sam bio nominiran za BAFTA-u i Oscara.

Manifestaciju otvaramo filmom ‘Pad Italije’. Taj fim je u Cannesu trebao dobiti nagradu. Muzika je bila jako dobro prihvaćena. Ja sam tamo prvi put pisao kantate. Imam sreću da sam radio sa simfonijskim orkestrima i tako sam mogao pokazati umijeće orkestracije bolje nego što se danas radi.

Kako vi procjenjujete glazbene ukuse danas? Postoji li kritična publika?

Danas se totalno sve promijenilo. Zahvaljujući internetu imate fantastičnu dostupnost. Ono što se dogodilo na Grammyju vidite za 10 minuta. To je velilki plus za skladatelje. Kao i uvijek i danas ima loših i dobrih stvari. Ima i danas boljih i lošijih skladatelja i tekstopisaca. Jedan šlager kod nas traje kratko što nekad nije bilo tako. To je posljedica klikanja na internet .Nekad su bili festivali koji su donosili kvalitetne skladbe jer je postojao žiri.

Vi ste u djetinjstvu proveli dio vremena u ustaškom logoru. Kako gledate na današnje vrijeme podjela u društvu?

To je jako ružno. Nisam bio u logoru, bio sam u 3 ustaška zatvora. Ja sam s 5,5 godina bio u zatvoru iako je jedan član našeg parlamenta rekao da su u zatvor tada išli samo protivnici NDH. Ispada da sam ja bio protivnik NDH sa 5 godina. Stvarno je čudo da sam ostao živ. 80 posto moje familije je ubijeno u Jasenovcu. Taj revizionizam nikako nije dobar. Pozdrav ‘Za dom spremni’ bi trebalo sudski  zabraniti. Jer to je apsurdno da se za ‘Zieg heil’ ide u zatvor a da se za istu stvar ovdje ne ide.

Kakvu poruku šalju podijeljene komemoracije u Jasenovcu?

Osnovna je stvar u tome da se stvarno treba prekinuti sa vikanjem ‘Za dom spremni’ na utakmicama. To je degradacija Hrvatske. Kad idem van netko me pita za to, a ja ne volim govoriti loše o mojoj domovini no nije mi ugodno dobiti ta pitanja.

Edukacija je jedna od najbitnijih stvari. Tijekom godina se u školama jedva spominju zločini NDH i to treba malo preokrenuti. Zlo je non stop prisutno svugdje. Vratimo se u Srebrenicu i Sudan ili Bliski istok. Zlo se treba nastojati da se u početku na društveni ili vojnički način prekine. Moramo raditi na tome.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.