'Prosvjed je gotov, šator selimo u Vukovar'

Vijesti 26. tra 201612:01 > 12:04
N1

U šatoru u Savskoj 66 održana je konferencija za medije prosvjednika, na kojemu je proglašeno okončanje prosvjeda ispred Ministarstva branitelja.

Đuro Glogoški izjavio je da su željeli da branitelji ne budu na margini društva i da su zbog toga započeli prosvjed 20. listopada 2014. godine, nakon što su 2,5 godine nastojali postići dogovor s Ministarstvom branitelja. Tražili su ostavke ministra, njegove zamjenice i pomoćnika, jer su primali plaću, a nisu radili svoj posao – to je bio prvi zahtjev branitelja.

Naveo je da je prosvjed zbližio branitelje.

“Do danas, 555. dana, prošle su stotine tisuća branitelja i onih koji su nam se obraćali za povjerenje. Možemo slobodno reći da je ovaj šator postao institucija, svakog smo saslušali i pročitali svako pismo koje su nam poslali”, ustvrdio je.

“Oni koji su htjeli obezvrijediti Domovinski rat, branitelje i njihove obitelji, zaboraviti to možemo, ali posljedice su vidljive”, kazao je Glogoški.

“Zašto je toliko zahtjeva za jednokratnom financijskom potporom? Zato što im nije omogućeno da rade”, kazao je Glogoški.

“Od početka gradimo zajedništvo branitelja u Hrvatskoj i onih koji su se borili u Hrvatskom vijeću obrane”, naveo je također.

“Sada, kad su došle promjene, nastavili smo prosvjed iako se pisalo da je cilj dovođenje druge stranke na vlast. Prosvjedovali smo za prava hrvatskih branitelja”, kaže Glogoški.

“Bilo je onih koji su omalovažavali branitelje, nazivajući ih smrdljivcima i govorili da lažu i nadamo se da se nikada više neće dogoditi da se takvi ljudi nađu na vlasti”, kazao je.

“U zadnjih mjesec dana vidjeli smo da svatko tko dođe ovdje, bude primljen u Ministarstvu i da se s njim razgovara, možda i ne bude riješen njihov problem, ali barem su primljeni”, kazao je.

Istakao je da je prvi zahtjev – smjena trojke iz Ministarstva – ispunjen.

Prava branitelja prebacivala su se u druga ministarstva i sada je na Vladi da se sva ministarstva uključe u rješavanje njihovih problema, ali i da se ide u stvaranje jedinstvenog Zakona o pravima hrvatskih branitelja, u čijoj će izradi i oni sudjelovati. To je drugi zahtjev, a treći je ustavni zakon.

“Pokazalo se da mnogi u ovoj državi ne vide svrhu da hrvatski branitelji dobiju svoj zakon i to ustavni zakon”, kazao je i izrazio je želju da se on donese do kraja mandata ove Vlade, ali i zadovoljstvo što je prvi zahtjev ispunjen te činjenicom da se “radi na ostalim zahtjevima”.

Naveo je zatim da su ispunjeni uvjeti s početka braniteljskog prosvjeda i da je zbog toga prosvjed okončan.

Zahvalio se medijima što su ih prenosili i izrazio nadu da će zajedno s medijima dati doprinos društvu.

Kako je istakao da su ispunjeni preduvjeti za prestanak prosvjeda, upitan je što će biti ako se ostali uvjeti ne ispune.

“Branitelji su postali sastavni dio Ministarstva i sudjelovat će u izradi zakona koji ih se tiču. Postat ćemo dio društva, nećemo biti na margini, a bilo koja vlada koja će doći znat će da je šator otišao u povijest”, kazao je Glogoški.

“Nije nam ništa obećano, ali ne zaboravimo da su i ministar i njegov pomoćnik bili dio prosvjeda, bili smo u Ministarstvu danas i krenimo zajedno prema zajedničkom cilju”, kazao je Glogoški. Opovrgnuo je da su nekima iz šatora obećana radna mjesta.

“Ne zaboravimo i da je Crkva stala uz nas od prvog trenutka”, kazao je u zahvali, nakon što je spomenuo i dijasporu te liječnike, koji su omogućili zdravstvenu skrb.

“Mi ćemo nakon konferencije položiti cvijeće i zapaliti svijeće na ovom mjestu, gdje je preminula naša braniteljica Nevenka Topalušić, u društvu ministra”, naveo je također. “Nakon toga će biti ručak i nakon toga ćemo mi ovih dana krenuti s uklanjanjem ovog šatora. Šator seli u Muzej Domovinskog rata u Vukovar.”, kazao je također.

Koliko treba za donošenje jedinstvenog zakona, upitan je Glogoški, na što mu je ovaj odgovorio da će uslijediti javna rasprava i da će se nakon toga naći u saborskoj proceduri”. Upitan je zatim i što je s ustavnim zakonom.

“Kad u Saboru ne budu oni koji mrze hrvatske branitelje, vjerujem da ćemo imati ustavni zakon”, kazao je.

“Odluka o prekidu prosvjeda u šatoru je danas bila jednoglasna. Svakog 20. 10. ćemo se ovdje okupljati u znak sjećanja na Nevenku Topalušić i da se ovo neće ponoviti, a svakog 28. 5. ćemo održati svetu misu u nadi da se nikad neće ponoviti da se hrvatskog policajca šalje na hrvatskog branitelja”, kazao je, zaključivši konferenciju za medije uz najavu da je polaganje cvijeća za Topalušić u 12:30 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.