Erdogan: Hrvatska buja od razvoja!

Vijesti 27. tra 201610:34 > 13:16
N1

Hrvatska i Turska imaju dobru gospodarsku suradnju, ali to je daleko od potencijala, rečeno je u srijedu na početku Hrvatsko-turskog gospodarskog foruma, koji se u srijedu održava u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin.

11:55 Skupu se obratio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, s poštovanjem i ljubavlju. Prošlo je deset godina od posljednjeg posjeta Zagrebu i osjećam veliko zadovoljstvo. Zahvaljujući iskazanom gostoprimstvu, predsjednici i dužnosnicima, za organizaciju zahvaljujem Komori i DEIK-u.

“Vidim da RH i Turska zdravim koracima idu naprijed. Prije deset godina je to bila drugačija zemlja, ovo je sasvim drugo i vide se značajni koraci. 2006. RH nije bila u EU i NATO-u. Od devedesetih godina, kada je patila i brojila ljudske i materijalne gubitke, puno se promijenila. Nastojala je uspostaviti dobre odnose sa susjedima. Današnju Hrvatsku gledam drugim očima, potpuno je integrirana u euroatlanske integradije sa svojom infrastrukturom, to je zemlja koja sada buja od razvoja”, kazao je Erdogan.

“Hrvatska je jedan od najvažnijih centara u regiji i ona će ostvariti svoje ciljeve. Ona je vrlo odlučna. U siječnju je na vlast stupio premijer Orešković koji je odličan predstavnik ovih nastojanja.

‘Turska može biti primjer Hrvatskoj’

2008. godine financijska kriza pogodila je sve zemlje, pa i Hrvatsku, a danas Hrvatska pokazuje znakove razvoja. Turska joj u tome može biti primjer. Mi smo uspjeli usprkos krizi udvostručiti prihode, naš BDP po glavi stanovnika porastao je na 10 tisuća dolara. 2023. godine će biti godišnjica osnivanja naše države. Ovo govorim jer svaka zemlja upada u krize. I Turska je u prošlosti imala svojih daleko većih problema, ipak došli smo u najnižu točku krize i zahvaljujući strukturnim reformama prevazišli smo je, zahvaljujući infrastrukturnim projektima i privatnom sektoru.

Po mom dolasku na vlast imali smo više državnu ekonomiju, htjeli smo smanjiti državni upliv, podvrgnuti se privatizaciji i ojačati privatni sektor. Državni se sektor povukao iz privrede i time smo pokrenuli razvoj. To je važno. Turska je oživjela najveću privatizaciju u povijesti i to je naša nada i uspjeli smo u svojim nastojanjima”, kaže turski predsjednik.

“Na zajedničkom smo prostoru, dijelimo vrijednosti imamo i slične poglede. Surađujemo na političkom i vojnom planu. U kulturi i povijesti svakako surađujemo. Vjerujem da će Turska i Hrvatska, kao što je predsjednica rekla, doći do kapaciteta od milijardu dolara za privredni razvoj. Napori za mirom su važni, ali naši bilateralni odnosi i odnosi naših naroda su daleko iza kvaliteta naših političkih odnosa i nadam se da će se razviti.

Privatni sektor – pokretač

U stočarstvu, imamo 10.000 tona izvoza iz Hrvatske u Tursku, kazala mi je predsjednica, i to se može poboljšati. Rekli smo joj da razvojem tih djelatnosti, pogotovo stočarstvo, možemo unaprijediti suradnju.

Financijsko upravljanje je drugo – novac je sredstvo, ono putuje i ako ga se ne uhvati, pobjegne. Takav je novac. Ima svoj duh – tamo gdje mu je privlačno, tamo odlazi. Financijaši idu tamo gdje novca ima i zbog toga mi u politici radimo na pripremanju terena za njih u vjeri da će doći ulagači i financijeri.

Privatni sektor je najvažniji pokretač ekonomije. U Svjetskoj ekonomiji privatni sektor ia posebnu ulogu. U potencijalu naših ekonomija i njihovom razvoju vidim cilj naše politike. Na takvim temeljima želim da se svakodnenvo povećavaju, a znam da to i vi želite. Kao što smo mi napunili danas ovu salu, nadam se da će se dogoditi uzvratni susret u Istanbulu.

Razmjena je porasla na 550 milijuna, a cilj je da se poveća na milijardu dolara.

Gospođa Kitarović, koju vrlo cijenim, zna da ćemo raditi da ćemo zajedno stremiti tom cilju. Naši bilateralni odnosi će biti uspješni. Poslovni svijet trpi birokraciju i radimo na tome da se uklone prepreke, da se ukloni tzv. birokratska oligarhija. Političari su uspješni kad se od nje sklone. Bez njenog uklanjanja, nema uspjeha. U povećanju blagostanja naših naroda bit ćemo suučesnici. Gospodarstvenici će imati bolju priliku da se upoznaju. Vjerujem da ćemo svi iskazati napore u tom pravcu. U središnjoj i jugoistočnoj Europi, Hrvatska nama pruža veliku priliku, pogotovo sa visokoobrazovanom radnom snagom.

Vrijedne se privatizacije događaju u Hrvatskoj i to bi trebalo biti od našeg interesa. Hrvatske tvrtke su po tehnološkom razvoju pri samom vrhu. Iz tog razloga važna su zajednička partnerstva”, kazao je Erdogan.

Turska će biti podrška u razvoju Hrvatske i regije. Brz razvoj turske ekonomije povećao je naša ulaganja – 16,5 milijardi dolara uložili smo u inozemstvu. Nadam se da ćemo uložiti još više i da u tom smislu nećemo pasti.

Upućujem poziv turskim investitorima da ulažu u Hrvatsku. Učinit ćemo sve da se stvari poboljšaju i nadam se da ćete od toga imati koristi. Šest je područja suradnje i želimo da HGK otvori predstavništvo u Turskoj.U Istambulu možete za samo četiri sata osegnuti veliki dio svijeta. Želim gospodarstvenicima da se smanji birokracija i poboljša suradnja. Smatram da smo napravili ogroman korak u produbljivanju prijateljstva i da smo otvorili nove šanse za naše zemlje. Veoma vam zahvaljujem kao domaćinu.

11:51 Kolinda Grabar Kitarović kazala je da “Turska pripade Europi, u gospodarskom, prostornom i kulturnom smislu” te da između Hrvatske i Turske ne postoje otvorena pitanja, a gospodarska suradnja odvija se bez smetnji, iako smo obvezani na jačanje gospodarskih veza.

Predsjedničin govor pročitajte OVDJE.

N1

11:42 Mustafa Elitaş, ministar gospodarstva Turske, kazao je da je jedan od zajedničkih ciljeva – razvoj dviju zemalja, a jedan od načina da se to napravi je i kroz ovakve kontakte. “Ekonomski odnosi ne ovise samo o dijalozima država, oni se odvijaju među firmama, tako da se one moraju što češće vidjeti. Moraju se rješavati ciljevi kako bi se poboljšalo suradnju”, ustvrdio je.

“Ako bog da, potrudit ćemo se da se postigne razina od milijarde dolara razmjene”, kazao je ministar.

Regionalni direktor Dogus Holdinga Burak Baykan istaknuo je u srijedu da kompanija već sedam godina posluje u Hrvatskoj, da se nikad nisu osjećali kao stranci te da su uvijek nailazili na podršku.

Moramo povećavati i bilateralne investicije, istakao je, jer razina nije zadovoljavajuća.

“Ovakvi susreti govore o tome koliko se ulaže truda u razvoj odnosa zemlje. Preko 150 poslovnih ljudi je došlo i vjerujem da ćete potpisati značajne stvari”, kazao je.

U Turskoj ima samo oko 26 hrvatskih gospodarskih subjekata, naveo je.

Turska od Magreba gadi metroe, zračne luke i mnoge je završila sa zadovoljstvom. Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, dokazanim turskim firmama se mora pružiti prilika i pomoć.

Istakao je i važnost sektora turizma i unapređenja gospodarske suradnje, jer globalizacija zahtijeva brzo i odlučno kretanje.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

11:33 Tomislav Panenić, ministar gospodarstva Hrvatske, obratio se zatim u ime Vlade RH, kazao je da su bilateralni odnosi – gospodarski i politički – tradicionalno dobri. Investirano je već 200 milijuna eura, a povećao se udio investiranja u Hrvatsku za 64 posto. Kazao je da je dolazak Erdogana i delegacije iz Turske dokaz širom otvorenih vrata suradnji dvaju zemalja, kao i velik odaziv gospodarstvenika.

“Inicijativa Jadran-Baltik-Crno more pokrenuta je na inicijativu naše predsjednice…”, istaknuo je Panenić, navodeći da Koridor 5C i luka Ploče i autoceste povezivat će ova tržišta sa sjevernijim dijelovima Europe. Energetska sigurnost predstavlja potencijal za rast, a cilj je diverzifikacija energetskog tržišta, ali i energetska neovisnost.

Stabilno političko okruženje ključno je za porast inozemnih ulaganja, ali to nije dovoljno – nužna je suradnja tvrtki, akademske zajednice i drugih aktera u društvu, kazao je također.

11:25 “Hrvatska je članica EU, dok Turska i pored ispunjavanja uvjeta, zbog različitih opstrukcija ima problema u pribavljanju viza”, kazao je Omer Cihad Vardan, predsjednik turskog DEIK-a. Turska i EU ipak surađuju, a pogotovo na problemu izbjeglica: “Turska neće biti na teret EU, nikad neće stvarati, već će raditi na rješavanju problema”.

“Ovo je najmasovnija delegacija do sada u Hrvatskoj. Već u drugom mjesecu neovisnosti, Turska je priznala RH i podržala njeno članstvo u NATO”, kazao je.

Navodi kako je Hrvatska jedna od 131 države svijeta s kojim Turska gospodarski surađuje. Ovdje se nalaze tvrtke poput Doboš Grupe i drugih važnih tvrtki, koje ulažu u Hrvatskoj. Zahvalio se na potpori hrvatskim dužnosnicima i poželio uspjeh skupu.

11:16 Predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Luka Burilović, izjavio je da je ovo najveći skup koji smo imali s Turskom, ali i ukupno jedan od najvećih po broju gospodarstvenika.

“Turska ekonomija je doslovno procvjetala pod predsjednikom Erdoganom. Vjerujem da će uskoro doći u 10 najvećih ekonomija svijeta”, kazao je Burilović. Osvrnuo se i na jubilej priznanja Islama u Hrvatskoj, navodeći da je Hrvatska otišla najdalje kad je u pitanju intgracija te da je po tome primjer u svijetu.

Sulejman Demirel i Franjo Tuđman otvorili su put suradnji, naveo je također. Robna razmjena se kreće oko 350 milijuna dolara, što nije zadovoljavajuće te je pozdravio Erdoganovu najavu da se ona mora povećati na milijardu: “Svaki stanovnik Turske ne potroši ni dolar i pol na proizvode iz Turske, dok svaki hrvatski građanin potroši oko 60 dolara godišnje”.

Hrvatska nudi Turskoj tranziciju prema Europskoj uniji, a istakao je i primjer i turska ulaganja u turistički i bankarski sektor.

“Moram istaknuti problem viza, iako je uvjetovan članstvom u EU. To se negativno odrazilo na turizam, broj turista se prepolovio”, kazao je Burilović, dodajući da će se tražiti trajno i efikasno rješenje.

11:14 U pozdravnom govoru, domaćin je najprije izrazio dobrodošlicu turskom predsjedniku, a zatim i hrvatskoj predsjednici, potpredsjedniku turske vlade, ministru vanjskih poslova Hrvatske, ministrima gospodarstva te druge uzvanike.

Forum, koji su organizirali Hrvatska gospodarska komora (HGK) i turski Odbor za međunarodnu gospodarsku suradnju (DEIK), okupio je stotinjak najjačih turskih gospodarstvenika na čelu s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Supredsjedatelj Hrvatsko-turskog poslovnog vijeća Zlatan Frohlich kazao je kako to vijeće radi već 21 godinu, a da su se za to vrijeme dogodile značajne promjene.

Naglasio je kako se međudržavna gospodarska razmjena od 2003. godine, kada je iznosila 150 milijuna, dosad više nego udvostručila.

Iako su, kako je kazao, glavni gospodarski ugovori s turskim gospodarstvenicima potpisani, Frohlich se nada da ima mnogo prilika za nova podugovoravanja s prisutnim turskim gospodarstvenicima.

Osvrnuo se na povijesne odnose dvaju zemalja, poželjevši da i Turska uskoro završi pregovore oko pristupanja u Europsku uniju.

Hrvatsku je predstavio kao most koji turskim gospodarstvenicima može pomoći u razvijanju poslova, dok turske tvrtke vidi i kao iznimno atraktivne za ovdašnje tržište.

Supredsjedatelj Tursko-hrvatskog poslovnog vijeća Burak Baykan Hrvatsku je predstavio kao turistički izuzetno atraktivnu destinaciju, ali i kao potencijalno zanimljivog gospodarskog partnera i za prisutne turske tvrtke.

Oba govornika istaknula su i neiskorišteni potencijal za još bolje poslovanje između dvije zemlje.

Voditeljica Odjela za privlačenje investicija HGK Svjetlana Momčilović istaknula je da je Turska 20 najznačajniji hrvatski gospodarski partner.

Navela je kako je lanjska trgovinska razmjena dviju zemalja iznosila 314 milijuna eura, s tim da je Hrvatska u Tursku izvezla proizvoda za 94 milijuna eura, a uvezla za 220 milijuna eura.

Iz Turske, navela je, najviše uvozimo monitore, tekstil i bijelu tehniku.

I u nastavku foruma govorit će se o investicijskim potencijalima te poslovnoj i investicijskoj klimi u Hrvatskoj i Turskoj.