Vlada danas predstavlja plan reformi, evo što sadržava

Vijesti 27. tra 201615:56 > 28. tra 2016 07:02
Patrik Macek/PIXSELL

U Vladi, u kojoj će danas biti predstavljen Nacionalni plan reformi, kojeg će do kraja mjeseca poslati Europskoj komisiji, kažu da je ovo teško, kritično razdoblje i da je Hrvatska na rubu, doznaje se neslužbeno od izvora iz Vlade.

Provedba je prošle godine bila loša. Iako su lani bili izbori, Europskoj komisiji to nije važno. Nacionalni plan reformi rezultat je dvomjesečnog rada velikog broja ljudi u Vladi.

Što se tiče reforme javne uprave cilj je informatizacija, osigurati ‘One-stop shop’, jedno mjesto na kojem se mogu dobiti sve informacije. Vlada želi da se većina stvari rješava putem interneta.

Bonusima se želi nagraditi radnike u državnoj i javnoj upravi koji to zaslužuju. Oni koji ne rade dobro neće dobiti otkaz, jer ne mogu dati otkaz radnicima pred koje nisu ni postavljeni ciljevi, doznaje se od izvora iz Vlade.

Osim toga planira se smanjiti broj agencija s 40 na 27.

Parafiskalni nameti u ovoj godini smanjit će se za 330 milijuna kuna.

Dug će se smanjiti uz pomoć drugog mirovinskog stupa. Cilj Vlade je zaustaviti rast duga u ovoj godini. Već za mjesec dana namjeravaju smanjiti dug za 200 milijuna eura, jer će u srpnju dvije rejting agencije dati svoje ocjene. A ako su ocjene loše, rastu kamate, objašnjavaju u Vladi. Odakle će namaknuti 200 milijuna eura, nisu htjeli reći.

Deficit ce ove godine biti ispod 3%, tvrde.

Smanjuje se broj kreveta u bolnicama, prodaju udjeli u nekim tvrtkama, u mirovinu se ide sa 67 godina…

Od 1.1.2028. u mirovinu se ide sa 67 godina i to je 10 godina ranije no što je odredila prošla vlada (2038.). U mirovinu se ide sa 67 godina života ili 41 godinu radnog staža. 2025. izjednačit će dob žena i muškaraca za odlazak u mirovinu. U raniju mirovinu, umjesto sa 60 godina ići će se sa 62. I to će se penalizirati 0.3%.

DUUDI je već krenuo s prodajom stanova i zemljišta, a prodavat će se i udjeli u nekim tvrtkama. O kojim je tvrtkama riječ u Vladi ne žele reći.

DUUDI će morati kvalitetnije raditi analizu strateških poduzeća. Sva će poduzeća imati srednjoročne planove.

Osim ranije najavljenih poteza u zdravstvu, povećanje cijene dopunskog i reforme hitne pomoći, morat će se smanjiti broj kreveta u bolnicama i veliki broj prekovremenih. Koji će se konkretno odjeli i bolnice spajati tek treba utvrditi.

50 posto javnog duga generiraju javna poduzeća. Što ce biti s HAC-om jos nisu odlučili. Dio uprava javnih poduzeća birat će headhunting agencije, dio javni natječaj.

Porez na nekretnine uvodi se 2018. godine i to u dvije faze zbog metodologije procjene vrijednosti nekretnine. Prva faza 1.1.2018., druga faza 1.1.2020. Porez na nekretnine zamijenit će komunalnu naknadu.

Reforme će se danas predstaviti vladajućim klubovima zastupnika. Reforme se do kraja mjeseca šalju Europskoj komisiji, a do 15. svibnja očekuju odgovor Komisije, doznaje se neslužbeno iz Vlade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.