"MOST prije i MOST nakon izbora – dvije različite priče"

Vijesti 28. tra 201608:22 > 08:29
N1

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin rekao je da danas očekuje da će vidjeti Vladin Nacionalni plan reformi.

“Mogli smo čitati o nekakvim tajno izvučenim dokumentima, no formalne dokumente još uvijek nismo vidjeli. Rok za usvajanje dokumenta istječe krajem travnja, žao mi je što je Vlada čekala baš zadnji trenutak, no njima na dušu kada će ga usvojiti i prezentirati javnosti”, rekao je Grbin u razgovoru za N1 televiziju.

Kaže da običaj ni do sada nije bio puno bolji.

“Međutim, ovdje se radi o dokumentu koji je obveza svake države članice u sklopu programa Europa 2020.”

Rekao je i da se danas događa nešto što će se svake godine događati kao odgovor na preporuke koje je Europska komisija dala svakoj članici Europske unije.

“Naravno da će u ovom programu biti i dio ostvarenja predizbornih obećanja o velikim reformama.”

“Svaka država članica kreće u dijalog s EK i Vijećem EU u kojem se razmjenjuju ideje o tome što ćemo napraviti do kraja godine”, objasnio je dio procesa Grbin.

Kaže i da je ovo redovan ciklus, ali da se kod nas predstavlja kao nešto izvanredno, “i iz razloga jer ova Vlada do sada nije ništa napravila, pa će kroz ovo nastojati prikazati svoj rad”.

Koliko je Vlada stabilna znat ćemo na težim stvarima

“Stabilnost Vlade se procjenjuje na temelju toga koliko lako ili teško se donose akti. Da bismo mogli reći koliko je Vlada stabilna, treba nam neki zakon koji je malo teži i sporniji, i onda bi vidjeli kako bi se Vlada postavila u takvim trenucima. Mi do sada samo možemo suditi na temelju njihovih konstantnih svađa i trzavica, a mislim da to ne ide samo meni na živce”, rekao je Grbin.

“Nisam govorio da smo s MOST-om dogovarali zakonske prijedloge, nego predlažemo ono što je SDP već počeo ranije predlagati, npr. dali smo negativno mišljenje o prijedlozima o pravima rodilja. Želimo pomoći Vladi da, kad već ne mogu napisati zakone, mi ćemo im to učiniti”, rekao je.

MOST prije, i MOST nakon izbora

Grbin kaže da je MOST razočarao zbog svog ponašanja, koje se razlikuje od onog prije izbora.

“Rekao sam Grmoji da pročita ono što se događalo kada smo pregovarali o Vladi. MOST je sklopio koaliciju s HDZ-om i danas pokušava utjecati na to što će SDP predlagati. Nismo mi sklopili koaliciju s HDZ-om”, kaže Grbin.

“Mislim da su izigrali povjerenje birača zbog svog ponašanje prije, i nakon izbora. Sjetite se kako se recimo pojavila priča o isključivom gospodarskom pojasu na granici s Italijom, gdje su govorili da se to mora donositi u prva tri mjeseca Vlade. Što se sada dogodilo? Dakle, sve ono o čemu su pričali možemo spakirati i baciti u stranu. Zbog toga mislim da su izigrali povjerenje, a ankete pokazuju da nisam jedini”, zaključio je Grbin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.