Vlada prihvatila program reformi: 60 promjena za 4 cilja

Vijesti 28. tra 201612:47 > 15:30
Patrik Macek/PIXSELL

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je prihvatila Nacionalni program reformi s Programom konvergencije za razdoblje 2016.–2019. godine. Četiri glavna cilja Plana reformi su makroekonomska stabilnost i gospodarska sigurnost, lakši uvjeti poslovanja i bolja investicijska klima, učinkovitost i transparentnost javnog sektora i bolje obrazovanje

Nacionalni program usredotočen je sređivanje stanja u mirovinskom i zdravstvenom sustavu te javnim poduzećima. Na dnevnom redu je i izmjena Uredbe o plaćama policijskih službenika, kojom se predlaže povećanje plaća policijskih službenika početnika, kao i izmjena Zakona o državnim službenicima, u cilju lakšeg zapošljavanja kadra zbog efikasnijeg povlačenja EU sredstava.

14:45 Premijer Orešković obratio se novinarima nakon zatvorenog dijela sjednice Vlade. Premijerov govor pratili smo OVDJE.

Završio je otvoreni dio sjednice Vlade.

13:55 U 2015. godini zaprimljeno je 660 prijava o događajima ugrožavanja sigurnosti u zračnom prometu, rekao je ministar Oleg Butković.

13:50 Pročitano je Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu za 2015. godinu, kao i izvješće vezano uz rad s osobama s invaliditetom.

13:40 E-građani – sustav je dobio nagradu kao najbolje rješenje u pružanju javnih usluga u Europi, navela je ministrica uprave Jurlina Alibegović. Registar PRODI – 155 upisanih projektata u 2015. godini… Vlada je prihvatila izvješće.

N1

13:35 Nakon govora Tomislava Panenića, Dubravke Jurline Alibegović i Olega Butkovića, govorilo se o Nacionalnoj strategiji Sheme školskog voća i povrća (1.8.2016. – 31.7.2017.). Ministar poljoprivrede Davor Romić rekao je da će se osigurati zdravo i kvalitetno voće i povrće za škole, koje je proizvedeno na lokalnim poljoprivrednim poljima, kako bi se smanjili troškovi prijevoza.

Najavio je i obrazovanje djece i roditelja u području zdrave prehrane, kako bi se smanjio broj pretile i debele djece.

13:20 Ministar financija Zdravko Marić rekao je da Vlada želi povećati potencijal hrvatskog gospodarstva. “Očekujemo ove godine zadržavanje niske inflacije, a najveći doprinos u godinama koje dolaze dat će izvoz.”

“RH je u proceduri prekomjernog deficita, no poslali smo jasnu poruku da su fiskalna konsolidacija i smanjivanje proračunskog minusa jedan od glavnih ciljeva.” Kao najveći izazov naveo je proračun.

Rekao je da su testirali osjetljivost javnog duga na promjene na globalnom tržištu, te rekao da postoji rizik da se tečaj kune promijeni s obzirom na kretanja na svjetskom tržištu. Vlada je prihvatila  Program konvergencije za razdoblje 2016.–2019. godine.

OVDJE pročitajte cijeli govor Zdravka Marića.

N1

13:15 Četiri glavna cilja Plana reformi su makroekonomska stabilnost i gospodarska sigurnost (1), lakši uvjeti poslovanja i bolja investicijska klima (2), učinkovitost i transparentnost javnog sektora (3) i bolje obrazovanje za tržište rada (4).

13:00Premijer Tihomir Orešković otvorio je sjednicu s naglaskom na jednu od najvažnijih reformi, a to je, kako je naveo, reforma i jačanje u području IT-a. Čestitao je svima koji su radili na Nacionalnom programu reformi, “jer znam da je tu bilo puno posla”. Naveo je da plan obuhvaća 60 promjena.

N1

“Ovo je vrlo ambiciozan dokument kojim želimo pokazati ciljeve Vlada i da će ova Vlada provesti reforme, bez kojih nećemo moći ostvariti dugoročni potencijal”, rekao je Orešković i dodao da će to biti politika Vlade idućih 18 mjeseci, a građani će prema njemu moći mjeriti koliko je toga Vlada provela i s kolikom učinkovitošću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.