Darinko Kosor: Šanse za prijevremene izbore su 50:50

Vijesti 02. svi 201617:42 > 17:44
N1

Gost Dnevnika u 18 bio je Darinko Kosor, šef HSLS-a, koji je govorio o mogućim izborima i odnosima u Domoljubnoj koaliciji. Ivan Kovačić, naime, najavljuje da je Most spreman na nove izbore makar nestao s političke scene, a HSLS uzvraća s idejom da se izbori održe već najesen. Puca li vladajuća koalicija?

Vladajuća koalicija za sada ne puca. Prije par dana Vlada je donijela paket reformskih mjera, glavno je da se čini ono što je u interesu građanima.

Zašto onda spominjete izbore – i Ivan Kovačić i vi?

Dobro, ja sam prije dva mjeseca rekao da ćemo ili početi rješavati probleme građana, ili ako se ne možemo dogovoriti da se ide na prijevremene izbore. Jedino što građani očekuju od nas je da se na bavimo preslagivanjem, nego da radimo svoj posao.

Mislite li da bi to bilo lakše kada bi se Most supstiruirao s nekim drugim, s obzirom na pritužbe?

To ne bi bilo dobro, to bi bilo kupovanje ne jednog nego 15 zastupnika, a to nikad nije dobro. Mi imamo reformnski program. Meni je od Kovačićevog važnije mišljenje g. Bože Petrova koji je rekao da Most ostaje u koaliciji sve dok se provode reforme.

Kolike su onda šanse za prijevremene izbore na jesen?

Uvijek su šanse 50:50 , ali mi moramo stvarno nešto učiniti i provesti napokon te reforme.

Koliko je moguće da se to uspijete na vrijeme? Najavljuje se masovna privatizacija, treba izabrati oko 100 šefova javnih poduzeća, a još uvijek nema dogovora niti oko svih zamjenika ministara.

Kadrovska nije toliki problem, jer je rješavana tim tempom i u vrijeme Kukuriku koalicije. Reforme su problem, jer uvijek zahvaćaju ljude, a kada ljudima nešto uzmete, nezadovoljni su. Ali one se moraju provoditi, kao što se mora smanjivati i javni dug, pa i ako prodamo nešto što nije od strateškog interesa. Neće se prodavati Hrvatske šume, HEP i Hrvatske vode, ali na ostalim prodajama možemo kapitalizirati 200 milijuna eura i riješiti dio duga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.