'Prioritet je svima dati šansu za pravovremeno liječenje'

Vijesti 05. svi 201615:23 > 15:31
N1

MOST nezavisnih lista je na svojoj Facebook stranici objavio priopćenje vezano za donošenje Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti.

”Zahvaljujući inicijativi predsjednice saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić jučer je održana tematska sjednica s ciljem donošenja Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti.

Prioritet jest smanjiti smrtnost od zloćudnih bolesti i pružiti svakom pacijentu u Hrvatskoj jednaku šansu za pravilnu dijagnozu i pravovremeno liječenje.

Saborska zastupnica Most nezavisnih lista Ines Strenja-Linić okupila je u Hrvatskome Saboru ključne dionike zdravstvenoga sustava, onkološke stručnjake, predstavnike udruga bolesnika kao i predstavnike državne vlasti odnosno zdravstvene administracije. Sjednici je prisustvovao i predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner koji je u uvodnome obraćanju istaknuo da su zloćudne bolesti javnozdravstveni problem od ključne važnosti.

„U Hrvatskoj je smrtnost od kardiovaskularnih bolesti na prvome mjestu, dok je na drugome mjestu smrtnost od zloćudnih bolesti“ – rekao je predsjednik Sabora Željko Reiner. Također, Reiner je naveo kako je prema posljednjim dostupnim podacima u Hrvatskoj u 2014. godini od malignih bolesti preminula svaka četvrta osoba. Ukazao je također i na problem starenja stanovništva u Hrvatskoj, s obzirom na to da ove bolesti najčešće pogađaju stariju populaciju, dok se s druge strane pojavljuje sve više novih lijekova i mogućnosti liječenja koji su nažalost vrlo skupi.

Predsjednik Sabora je zaključio kako je nužno pronaći ravnotežu između dostupnosti novih metoda liječenja i financijskih mogućnosti.

Uvodna predavanja održali su prof. dr. Stjepko Pleština, predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC Zagreb te predsjednik Hrvatskog onkološkog društva prof.dr sc. Eduard Vrdoljak, predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC Split.

Ministar zdravlja doc. dr. Dario Nakić pozdravio je ovu inicijativu, koja je na tragu Rezolucije o sprječavanju zloćudnih bolesti koju je Sabor donio 2009. godine. Nažalost, od tada dvije Vlade nisu donijele Nacionalnu strategiju sprječavanja zloćudnih bolesti. Ministar je naveo da nas upravo tendencija rasta malignih bolesti u Hrvatskoj potiče da zajednički krenemo u provođenje zdravstvene politike koja uključuje i izradu Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti.

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. sc. Ines Strenja-Linić iznijela je podatak da se po pojavnosti malignih oboljenja unutar Europske unije Hrvatska nalazi na sredini ljestvice, no po postotku smrtnosti je na zabrinjavajuće visokom mjestu.

„U interesu zdravstvenoga sustava nužno je povećati stopu preživljavanja kod malignih oboljenja, a to se može postići donošenjem i provođenjem Nacionalnog plana. Sveobuhvatni Nacionalni plan za borbu protiv zloćudnih bolesti sastavni je dio reforme zdravstva kojom ćemo unaprijediti sustav, a cilj nam je unaprijediti zdravstveni sustav za sve pacijente. Republika Hrvatska je u onkologiji u posljednjih desetak godina puno napravila i uložila, od izgradnje i rekonstrukcije objekata, nabavke nove opreme i edukacije stručnjaka, no pokazatelji jasno govore da nije napravljeno dovoljno jer rezultati ne odgovaraju uloženom znanju, trudu i novcu. Hrvatska se treba bolje organizirati i bolje raditi ako mislimo dobiti bitku sa zloćudnim bolestima, s obzirom na to da se do 2020. očekuje porast pojavnosti raka od 20 posto. Vrijeme je da svi stručnjaci, ponajprije onkolozi, izrade dijagnostičko-terapijske postupke i smjernice liječenja u sklopu strukturiranog sveobuhvatnog Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti koje će biti jednake za sve bolesnike u Hrvatskoj, ma gdje se liječili.“ – zaključila je Ines Strenja-Linić”, a stoji u priopćenju Mosta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.