Hrvati na dnu EU ljestvice pročitanih knjiga po stanovniku

Vijesti 05. svi 201617:39 > 19:44
N1

Odbijenica Ministarstva kulture o sufinanciranju znanstvenog projekta pri sajmu knjiga Interliber te odbijenica pulskom sajmu knjiga kuluminirala je općim propitivanjem o stanju nakladništva u Hrvatskoj. Po kojim se kriterijima dijeli javni novac za poticanje kulture čitanja i mogu li uopće izdavači preživjeti na tržištu?

Stanje nakladništva u Hrvatskoj prilično je nedifenirano. Zemlja od četiri milijuna stanovnika ima brojne nakladnike, ali nema građane koji čitaju. U usporedbi sa zemljama EU Hrvati se mogu posramiti. Na dnu ljestvice smo prema broju pročitanih knjiga po stanovniku.

Novca nema niti za istraživanje kojim bi se argumentiralo zašto Hrvati ne vole čitati. Tridesetak stručnjaka, s polja nakladništva i urednika, prije tri godine shvatilo je da im politika neće pomoći. Volonterski su izradili Nacionalnu strategiju za promicanje politike kulture čitanja.

Nameće se pitanje koliko javni novac, pod kojim kriterijima i zašto treba poticati privatne nakladnike.

Potezi ministra kulture Zlatka Hasanbegovića pokazali su kako se ide u smjeru štednje, ali nakladnici su spremni pregovarati. Cilj im je isti – dobiti novac od države.

Pogledajte cijeli prilog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.