Objavljeni Panama Papers, na listi hrvatski građani i adrese

Vijesti 09. svi 201620:01 > 10. svi 2016 07:30
Panama Papers

Objavljeni su preostali podaci otkriveni u velikom curenju dokumenata odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, nazvanom Panama Papers.

Na listi objavljenoj na stranicama Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) nalaze se deseci fizičkih i pravnih osoba iz Hrvatske. Baza se konstantno nadopunjuje novim imenima i tvrtkama.

Popis svih adresa pogledajte OVDJE.

ICIJ izričito naglašava da postoje potpuno legitimni razlozi za korištenje off shore kompanija i zaklada te da ni na koji način ne žele implicirati da su osobe, tvrtke i ostali entiteti koji se nalaze u bazi podataka povezani s ilegalnim aktivnostima ili su prekršili zakon na bilo koji način.

Također pozivaju građane da im se obrate ovdje u slučaju da su otkrili da su podaci u bazi netočni.

Podsjetimo, dokumenti “Panama Papers” koji su procurili iz panamske advokatske firme Mossack Fonseca sastoje se od 2,6 terabajta podataka, 11,5 milijuna dokumenata i 214.000 fiktivnih kompanija.

Od početka travnja, otkriće Panamskih dokumenata dovelo je do otvaranja brojnih istraga u svijetu te do odstupanja islandskog premijera i jednog španjolskog ministra.

Dokumenti, primjerice, dokazuju povezanost sadašnjih i bivših svjetskih čelnika, uključujući dugogodišnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s nezakonitim financijskim transakcijama.

Velike “ribe” u aferi

Od najzvučnijih imena svakako su Mauricio Macri, aktualni predsjednik Argentine, ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko, bivši gruzijski premijer Bidzina Ivanishvili, bivši dopredsjednik Iraka Ayad Allawi, bivši premijer Jordana i ministar obrane Ali Abu al-Ragheb, bivši premijer Katara Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, saudijski kralj Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud, bivši predsjednik Sudana Ahmad Ali al-Mirghani, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, bivši ukrajinski premijer Pavlo Lazarenko, Vladimir Putin…

Među imenima s Panama Papers našao se i premijer Islanda Sigmundur Davíd Gunnlaugsson i njegova supruga. Ubrzo nakon otkrivanja afere, Gunnlaugsson je podnio ostavku. Oni su na popisu osoba koje su koristile tzv. offshore ‘porezne oaze’ kako bi izbjegli porez i zaštitili svoja bogatstva. Dokumenti su pokazali da je premijer bio suvlasnik kompanije Wintris Inc, pokrenute 2007. godine na karipskom otoku Tortola na Britanskim Djevičanskim otocima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.